A cél a fontos ... és az út

2021.02.16

Gyakran tűzöl ki magad elé célokat, aztán a megvalósítás során rendre nehézségekbe ütközöl? Az idei év elején is megfogadtál pár dolgot, de máris elbuktál? Nem vagy egyedül. Tudtad, hogy a célokat kitűző emberek mindössze 8%-a éri is el azokat? Csatlakozz hozzám Te is, és megmutatom, hogyan kerülhetsz be ebbe a 8%-ba! Íme 12 tipp kezdő és haladó célkitűzőknek!


1. KÉPZELD EL, MIT SZERETNÉL!

Sokaktól hallom, hogy: "Boldogabb szeretnék lenni! Egészségesebben szeretnék élni! Több pénzt akarok!" Ezek így önmagukban azonban nagyon általános célok. Próbálj meg kicsit konkrétabb lenni és képzeld el pontosan, mire vágysz! Hol szeretnél lenni? Hogyan néz ki mindez? Hogyan érzed magadat közben? Kérdezd meg magadtól: "Hogyan fogom tudni, hogy elértem a célomat? Honnan tudom, ha letértem a siker felé vezető útról?" Képzeld el, mit szeretnél, és fókuszálj folyamatosan erre!

2. VÁGJ BELE MÉG MA!

Ha valamit igazán szeretnél elérni, ne várj addig, ameddig az időpont alkalmas lesz! Ugyanis a 100%-osan megfelelő nap soha nem fog elérkezni. Vágj bele még ma, ne félj az esetleges kudarcoktól, a lényeg, hogy csináld!

3. LÉPJ KI A KOMFORTZÓNÁDBÓL ÉS VÁLTOZTASD MEG A SZOKÁSAIDAT!

Lehet, hogy Te is hallottad már, nekem az egyik kedvenc mondásom , hogy "A siker a komfortzónán túl kezdődik." Ugyanazok a szokások még senkit nem vezettek másik eredményhez. Változtasd meg apró lépésekben mindennapjaidat, és a Téged körülvevő világ is meg fog változni! Csak napi 10-zel több fekvőtámasz, csak napi 10 újonnan megtanult szó a kedvenc idegen nyelveden, és 1 év múlva már mérföldekkel előrébb jársz majd! Ha viszont bele sem kezdesz, akkor 12 hónap múlva is pont ugyanott állsz majd, mint ma.

4. TŰZZ KI OLYAN CÉLOKAT, AMELYEK MOTIVÁLNAK!

Szeretsz csapatban dolgozni, mégis olyan állásokra pályázol, amelyeket egyedül végzel? Informatikus szeretnél lenni, mégis tanárként dolgozol? Minden vágyad, hogy profi úszó legyél, a sporttevékenységed mégis abban merül ki, hogy minden nap a háztömböd körül lefutsz pár kört? Válassz olyan célokat, amelyek testhezállóak, amelyek inspirálnak! Ha így teszel, sokkal könnyebben meg tudod őket valósítani!

5. BONTSD LE A NAGY CÉLODAT KISEBBEKRE! KÉSZÍTS AKCIÓTERVET!

Szuper dolog, ha van egy nagy célod, de sokszor pont azért lesz nehéz megvalósítanod, mert önmagában túl nagy! Bontsd le inkább kisebb részcélokra, és próbáld azokat egyenként elérni! Úgy 5 apró célkitűzés kezdetnek nem is olyan rossz. Kövesd nyomon hétről hétre a haladásodat! Ha jól csinálod, előbb-utóbb eljutsz oda, ahová szeretnél! Hogy milyen a jól kitűzött cél? Erről itt olvashatsz többet is!

6. LÉGY KITARTÓ!

Ne feledd: senkinek az élete sem változott meg egyik pillanatról a másikra gyökerestül! Lehet, hogy Te már csak a végeredményt látod, de a legnagyobb sikerek mögött általában hosszú évek lankadatlan munkája van. Soha nem tudhatod, hozzád mikor köszönt be a siker. Lehet, hogy a nagy elismerés végül pont egy elutasítás után következik be, mint arról korábban már Bono és a U2 esetében írtam. Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna!

7. LÉGY RUGALMAS!

Lehet, hogy a végső sikerhez nem pont azon az úton fogsz eljutni, amelyen legelőször szerettél volna. Az is lehet, hogy útközben más módszereket kell majd igénybe venned és más segítőid lesznek, mint azt eredetileg tervezted. Készülj fel az esetleges változásokra és tudd: azok mindannyian a Te érdekeidet szolgálják!

8. KÉRJ SEGÍTSÉGET!

Bár a célod először a Te gondolataidban születik meg, nem valószínű, hogy teljesen egyedül el is fogod tudni érni. Kérj segítséget, ha szükséged van rá! Támaszkodj a családodra, partneredre, barátaidra, munkatársaidra! Ha esetleg pont az vinne előre, akkor csatlakozz egy segítő csoporthoz! A világ tele van potenciális támogatókkal - csak nyújtsd ki a kezedet a segítségért! Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy a célok a Te sajátjaid és senki nem tűzheti ki vagy érheti el őket helyetted! Ne másoknak próbálj megfelelni, hanem magadnak!

9. ÍRJ MAGADNAK LEVELET!

Ha megvannak a célok, írd is le azokat! Kezdd minden napodat azzal, hogy egy kis papírra vagy a számítógépedben összeírod a céljaidat! Ha így teszel, biztosan nem merülnek feledésbe, és ha pár hét vagy hónap múlva újra előveszed a feljegyzéseidet, akkor pontosan látni fogod, hogy mi sikerült megvalósítanod!

10. KÉSZÜLJ FEL A VISSZAESÉSEKRE!

Bár sokan hajlamosak azt hinni, hogy a dolgok úgy haladnak, mint a karikacsapás, és minden tervük egyik pillanatról a másikra megvalósul, sajnos ez a valóságban nem így működik. Bármikor közbejöhetnek olyan váratlan események, amelyek hatására megtorpanhatsz az utadon és esetleg más irányt kell keresned. Elég ha például csak a koronavírus-járványra gondolsz: hány millió ember életét változtatta meg egyik napról a másikra... a legügyesebbek mégis talpon maradtak. Ne ijedj meg tőle, ha menet közben irányt kell változtatnod, attól a végcélt ugyanúgy elérheted! Készülj fel a visszaesésekre is, és akkor biztosan nem ér majd meglepetés!

11. ZÁRD KI A NEGATIVITÁST!

Ahogyan a híres amerikai író, Earl Nightingale egyszer megfogalmazta: "az élet irányába tanúsított hozzáállásunk befolyásolja az élet hozzáállását a mi irányunkba". Tedd félre a negativitást, és gondolj arra, amit valóban el szeretnél érni! Legyél inkább a "félig tele pohár", mint a "félig üres"-szemléletű személy!

12. ÜNNEPELD MEG A SIKEREIDET!

A múlt hét öt napján lefutottál 5-5 km-t? Sikeresen letetted az angol nyelvvizsgát? Felvettek arra a munkahelyre, amelyre évek óta vágytál? Ha igen, gratulálok! És gratulálj Te is hozzá magadnak! Állj meg egy pillanatra, és ünnepeld meg az elért sikeredet! Meghívhatod szeretteidet is, a lényeg, hogy tarts egy kis szünetet, és készülj fel a későbbi kihívásokra! Hidd el, könnyebb lesz a következő célt elérned, ha lelassítasz és megünnepled mindazt, amiért olyan sokáig küzdöttél!


Neked vannak még bevált tippjeid arra, hogyan értheted el a céljaidat? Szívesen kipróbálnád, hogyan valósíthatod meg legmerészebb álmaidat is? Ha igen, írj Nekem még ma, nagy örömmel segítek Neked!


ÍROK KÁROLYNAK!


Baráti üdvözlettel:

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #karriercoach #célkitűzés #12 tipp #csináldvelem