Minden, amit a célkitűzésről tudni szeretnél - 1. rész

2018.06.10

Vannak szakmai céljaid, de pontosan nem tudod, hogyan érd el őket? Esetleg a magánéletedben szeretnél valahová eljutni, de rossz irányba haladsz? Vagy talán jelenleg egyáltalán nincsenek céljaid, és ez nyugtalanít? Ha bármelyik kérdésre IGEN-nel válaszoltál, mindenképpen érdemes felkeresned egy coach-ot. A helyes célkitűzések fontosságáról szóló cikksorozatom mai első részében megnézzük, coaching szempontból milyen is egy jól kitűzött cél. Tarts Velem ezúttal is!


A reálisan megválasztott célok nélkülözhetetlenek egy coaching folyamat sikerességéhez. Vegyünk egy példát a sport területéről! A 60 éves Péter bácsi azzal az ötlettel fordul coach-ához, hogy 1 hónap múlva szeretné lefutni a helyi félmaratont. Igen ám, de Péter bácsi még soha életében nem futott félmaratont, ráadásul az elmúlt 3 évben edzőterembe is csak hetente kétszer járt és egy korábbi sportsérülés miatt nem futhatott. Vajon reális-e az idős úr célkitűzése?

Jól sejtitek, a helyes válasz: NEM. Ilyen előzmények mellett Péter bácsi sajnos nem fogja lefutni a félmaratont, vagyis irreális célt tűzött ki maga elé.

De milyen is egy megfelelően kitűzött cél?

Angolszász területről eredően a célkitűzések értékelésére gyakran használjuk a SMART modellt.

Hogy mit is jelent az összetevők angol kezdőbetűinek összeolvasásából eredő SMART rövidítés, azaz milyen legyen a helyes cél?

  • Specifikus (specific): tisztán és egyértelműen legyen megfogalmazva, mit szeretnénk elérni.
  • Mérhető (measurable): legyen számszerűsíthető, hogy az ügyfél pontosan láthassa a haladás ütemét.
  • Elérhető (attainable): legyen az ügyfél számára reálisan elérhető.
  • Releváns (relevant): feleljen meg a coachee igényeinek, érdeklődésének, képességeinek.
  • Határidőhöz kötött (time-bound): a célkitűzéskor a coach-csal együttműködve pontosan jelöljék ki, mikorra szeretnék azt elérni.


Ezen információk birtokában Te milyen cél(oka)t tűznél ki magad elé az idei nyárra? Ha van kedved, oszd meg ötleteidet akár itt, akár privát üzenet formájában! Folyt. köv.!


Vizdák Károly

business és life coach, motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #businesscoach #lifecoach #goalsetting #smart