Te sem vagy egyedül

2020.10.30

2020 márciusában hirtelen gyűrűzött be országunkba is a koronavírus-járvány, és az azóta eltelt több mint fél évben számos negatív hatása volt mindannyiónk életére. A tavaszi karantén óta már semmi nem ugyanolyan, mint előtte volt, és ez a változás többek között érződik társas kapcsolatainkon is. Van, aki könnyebben, mások nehezebben bírkóznak meg az új helyzettel. Ebben a megváltozott világban most különösen fontos, hogy odafigyeljünk önmagunkra és egymásra, hogy éreztessük családtagjainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel: nincsenek egyedül. Szeretnél pár tippet kapni, hogy a járvány idején hogyan tudod megőrizni kapcsolataidat, belső egyensúlyodat? Blogbejegyzésemben ma ebben segítek Neked!


Mindenkit érint, de nem mindegy, hogyan reagálunk rá. A korábbi életedhez képest most Te is nagy valószínűséggel bizonytalanságot, félelmet, de legalábbis változást érzel. Hogy mindez milyen formában jelentkezhet? Könnyen lehet, hogy:

 • aggódsz saját vagy szeretteid egészségéért, anyagi helyzeted miatt
 • félsz, hogy elveszíted a munkádat vagy mindennapi segítőidet
 • nehezebben tudsz koncentrálni
 • krónikus egészségügyi problémáid vannak
 • megváltoztak az alvási vagy étkezési szokásaid
 • megromlott a mentális egészséged
 • esetleg gyakrabban gyújtasz rá feleslegesen a cigire vagy nyúlsz az alkoholhoz.


Különösen veszélyeztetettnek érezheted magadat, ha:

 • egyedül élsz
 • az idősebb korosztályhoz tartozol vagy gyermekeid egészséges fejlődéséért aggódsz
 • társadalmunk alacsonyabb jövedelmi kategóriáiba tartozol
 • nő vagy
 • már a járvány előtt is mentális problémákkal küzdöttél
 • esetleg nincs állandó otthonod vagy valamilyen függőséggel harcolsz.


Egy biztos: ebben a rendkívüli időszakban mindennél fontosabb, hogy ápold társas kapcsolataidat, megőrizd belső egyensúlyodat. Ha magányosnak érzed magadat, a következő tippek segíthetnek, hogy könnyebben átvészeld a nehéz pillanatokat és kapcsolódhass a Téged körülvevő világhoz:

1. LÉGY PROAKTÍV!

Lehet, hogy most nem vagy csak ritkábban tudtok találkozni, de akkor is hívd fel családtagjaidat/barátaidat vagy írj rájuk! Közös programokat is szervezhettek online: ki ne örülne egy családi társasjátékozásnak vagy közös videóbeszélgetésnek? A lényeg a folyamatos kapcsolattartás, odafigyelés a rendelkezésre álló keretek között.

2. MONDD KI, AMI BÁNT!

Az új körülmények mindannyiónk életét megváltoztatták. Talán nem is sejted, hogy legközelebbi családtagjaid vagy legjobb barátaid éppen a Tiédhez hasonló problémával küzdenek. Mondd ki nyugodtan, ami bánt - valaki, aki igazán ismer és szeret, nagy valószínűséggel örül majd neki, hogy őszinte voltál hozzá és lehet, hogy segíteni is tud. Szükség esetén szakembert is felkereshetsz: coachként például én is szívesen rendelkezésedre állok és meghallgatlak.

3. CSÖKKENTSD AZ ELVÁRÁSAIDAT!

Felgyorsult világunkban annyi különböző inger ér bennünket, hogy nehéz mindenkinek megfelelni. Ha a vírus miatt még több időt töltesz online, óhatatlanul is felmerül a veszélye, hogy másokhoz hasonlítsd magadat és irreális elvárásokat támassz önmagaddal szemben. Most a kevesebb talán több. Én például a napokban tekintettem át év eleji célkitűzéseimet, és bármennyire is igyekszem, be kell látnom: a megváltozott körülmények miatt nem fogom tudni mindet elérni, mégsem aggódok most túl sokat emiatt. A lényeg, hogy a lehetőségekhez képest a legtöbbet megtettem, a többi aztán majd kialakul.

4. TARTSD MEG A SZOKÁSAIDAT!

Ha korábban minden nap edzéssel kezdted a reggeledet vagy Te mentél el munka után az iskolába a kisfiadért, esetleg minden hónapban egyszer kirándultatok a családdal, és továbbra is megteheted, akkor ezekről a szokásaidról semmiképpen se mondj le! Bár rengeteg minden változásban van, mindenkinek kell pár fix pont az életébe, amelyre nyugodtan építhet.

5. SPORTOLJ ÉS ÉLJ TÁRSASÁGI ÉLETET - AKÁR ONLINE, AKÁR OFFLINE!

Ha minden héten kijelölsz 2-3 fix idősávot, amelyet a mozgásnak szentelsz, könnyen megerősítheted régi kapcsolataidat vagy újakat találhatsz. Sok helyen kínálnak online edzéseket, akár csoportos formában is, vagy az időjárás éppen még azt is megengedi, hogy a szabadban, kisebb társasággal futhass vagy kirándulhass.

6. AJÁNDÉKOZZ MINŐSÉGI IDŐT!

Könnyen lehet, hogy a vírus beköszöntével a Te értékrended is megváltozott és szívesen segítenél másoknak akár ingyen, jófejségből is. Vállalj önkéntes munkát, lépj kapcsolatba új emberekkel - az önzetlen segítséget egyszer majd Te is visszakaphatod, talán pont akkor, amikor a legkevésbé számítanál rá.

7. CSATLAKOZZ EGY CSOPORTHOZ!

A sporton kívül más közös tevékenység is lehet az új barátságok születésének alapja. Vegyél részt egy online workshopon, csatlakozz egy önképző körhöz vagy vallási csoporthoz, oszd meg új ismerősökkel könyvélményeidet vagy beszélgessetek a gyermeknevelés örömeiről és nehézségeiről!

8. DOLGOZZ KOMMUNIKÁCIÓS KÉSZSÉGEDEN!

Ha nehezedre esik kapcsolatot építeni másokkal, nézz körül az interneten: számos hasznos cikk, könyv áll rendelkezésedre, amelyek segítenek, hogy fejleszthesd magadat és könnyebben kapcsolódhass a világhoz.

9. CSAK HITELES FORRÁSBÓL TÁJÉKOZÓDJ!

Le merném fogadni, hogy Rád is rengeteg különböző információ zúdul nap mint nap ismerősök, a média és a különböző közösségi felületek 'jóvoltából'. Nem minden az, aminek látszik. Fontos, hogy csak hiteles forrásokból tájékozódj és ne terheld magadat fölöslegesen olyan hírekkel, amelyeknek semmi valóságalapja nincsen.

10. LÉGY ÖNMAGAD!

A Téged körülvevő világ nap mint nap változik, és így valószínűleg Te sem vagy már teljesen ugyanaz a személy, aki idén év elején voltál. Mégis, tarts ki alapvető értékeid, a számodra fontos személyek mellett, hiszen egyszer ennek a járványnak is vége lesz, és Te leszel a legboldogabb, ha akkor majd a nehézségeket legyőzve, megerősödve Te lehetsz a hosszan tartó küzdelem győztese.


Baráti üdvözlettel:

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #karriercoach #2020 #koronavírus #nemvagyegyedül #10tipp #kapcsolatok #egyensúly