Rövid coachingtörténet, avagy a kezdetektől napjainkig

2018.02.04

Egyik korábbi írásomban már néhány mondatban összegeztem, hogy mit is takar a 'coaching' fogalom és mely területekkel foglalkozom mint coach. Most elérkezett a rövid történeti áttekintés ideje, azaz bemutatom, hogyan alakult ki a coaching, milyen fejlődésen ment keresztül az évek során, és merre tart a szakterület?

A coach kifejezéssel a sportban találkozhattunk először, az 1880-as évek végén, eredeti jelentése edző. Az élet többi területén átfogóan az elmúlt mintegy 40 évben kezdték el alkalmazni.

Az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága és a II. világháború után az Egyesült Államok gazdasága az 1950-es, 1960-as években ismét virágozni kezdett. Ez az időszak lehetőséget nyújtott az emberek számára, hogy mindennapos szükségleteiken túlmutatóan a potenciális személyes fejlődésükre koncentrálhassanak és új utakat fedezzenek fel. A 60-as években Kaliforniából eredően elindult a 'humán potenciál mozgalom', amely arra törekedett, hogy új fejlődési lehetőségeket nyisson meg az amerikai állampolgárok előtt. Több tudományos és kulturális terület találkozásának eredményeképpen (a fő zászlóvivők között találhatjuk Carl Rogers és Adam Maslow pszichológusokat, Joan Baez énekesnőt, George Leonard írót, illetve számos taoista és hinduista szakértőt) a mindennapi embereket is egyre inkább foglalkoztatta, hogyan élhetnének teljes életet.

Az 1970-es években karizmatikus trénerek léptek színre, akik összegezték a különböző tudományágok nézőpontjait, és a tudatosság témájában tanfolyamokat, továbbképzéseket indítottak. A nagy áttörés 1974-ben következett be, amikor Timothy Gallwey teniszedző 'The Inner Game of Tennis' című művében rámutatott, hogy bizonyos kritikus jelentőségű változók kontrollálása mellett minden egyén képes a benne rejlő legkiemelkedőbb teljesítmény elérésére, így átemelve a 'coaching' kifejezést a sportból az élet egyéb területeire. A coaching szó szerinti jelentése tehát edzés, a coach pedig az edző.

A coaching kifejezés az 1980-as években került át az üzleti életbe. A '80-as években világszerte egyre nőtt a coach-ok száma, a '90-es évek elején pedig elindultak az első coachképző intézmények. John Whitmore volt az, aki 1992-ben először önálló tudományterületként nevezte meg a coaching-ot. 1995-ben megalakult az International Coach Federation (ICF), amely világszerte egységes standardokat fektetett le a szakma képviselői számára. A 2000-es években már az egész világban elismert szakemberekként tekintettek a coachokra, egyre több cég kezdte őket alkalmazni immáron teljes munkaidőben is, nem csak vezérigazgatók, de középvezetők munkájának támogatására is.

Napjainkban vannak olyan országok, amelyekben akkora a kereslet a coachok iránt, hogy az jóval meghaladja a valós kínálatot. Ez a tendencia a közeljövőben várhatóan csak fokozódik. Hiszen egyre bonyolódó világunkban, ahol minden nap megannyi döntéshelyzettel kell szembenéznünk, kinek ne jönne jól egy üzleti coach, egy life coach, karriercoach vagy wellnesscoach támogatása.

Te milyen coachra vágysz leginkább? Ha úgy érzed, pont az én segítségemre lenne szükséged, keress bizalommal a 06302781905-ös telefonszámon vagy e-mail-ben: info@karolyvizdakcoach.hu!


Vizdák Károly

business és life coach

www.karolyvizdakcoach.hu


#karolyvizdakcoach #historyofcoaching #timgallwey #innergameoftennis #businesscoach #lifecoach