Online coaching: minőségi élmény egy új világban

2021.05.04

Te jártál már online coaching ülésen? Milyen élményeket szereztél? A koronavírus-járvány tavaly év eleji váratlan betörése óta mi coachok szinte mindannyian belekóstoltunk már ennek az új világnak a szépségeibe és kihívásaiba. Jómagam minden elfogultság nélkül nagyon megszerettem az ügyféllel közös munka ezen formáját. Hogy miért is jó egy online coaching ülés? Ma az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg Veled.


Pár évvel ezelőtt legtöbbünk számára még csak távoli lehetőségnek tűnt az online coaching, ma viszont már mindennapjaink természetes velejárója. Hogy miért is hasznos ilyen formában együtt dolgozni az ügyféllel? Nézzük:

1. NEM KELL SEHOVÁ SEM UTAZNOTOK - Elég, ha bekapcsoljátok a számítógépeteket, és egy mindkettőtök számára alkalmas időpontban összekapcsolódtok. Egyéni igényeitek szerint használhattok Skype-ot, Zoom-ot vagy bármilyen más megbízható videokonferencia-rendszert. Az online coaching pénzt és időt takarít meg mindkettőtök számára.

2. MEGVÉDITEK EGYMÁST AZ ESETLEGES FERTŐZÉSTŐL - 60-90 percet egy bezárt térben együtt tölteni manapság nem a legbiztonságosabb dolog, főleg, ha még esetleg be sem vagytok oltva. Az online kapcsolódásnak köszönhetően viszont a fertőzésveszély eltűnik.

3. UGYANAZ A COACHING MINŐSÉG ÉRHETŐ EL, MINT AZ OFFLINE TÉRBEN - Ha látjátok egymás arcát a közös munka közben, és jó minőségű a kapcsolat, akkor ugyanolyan minőségű munkát végezhettek, mint ha személyes találkozó keretein belül folytatnátok le az ülést.

4. AZ OTTHONAITOK KÉNYELMÉBŐL DOLGOZHATTOK - Vannak, akiket feszélyezne, ha egy bérelt kis szobába vagy egy nyilvános kávézóba ülnétek be. Az online coaching viszont lehetőséget nyújt a meghitt légkörben történő, hatékony otthoni együttműködésre, a külvilág teljes kizárásával.

5. AZ EGÉSZ VILÁGBÓL BÁRHONNAN FOGADHATSZ ÜGYFELEKET - Az online coaching térnyerésével kitárul számodra a világ. Már nem csak saját városodban, személyesen találkozva beszélgethetsz ügyfeleiddel, hanem akár egy távoli országból is összekapcsolódhattok, csak a közös nyelv legyen meg.

6. HA JÓ A MARKETINGED, KÖNNYEN SZEREZHETSZ ONLINE ÜGYFELEKET - Keresd meg a célközönségedet és használd a rájuk szabott hirdetési formákat. Minél jobban behatárolod a potenciális ügyfeleket és minél jobban beszéled a nyelvüket, annál nagyobb az esélye, hogy egymásra találtok.

7. HA VANNAK KORÁBBI POZITÍV ONLINE COACHING ÉLMÉNYEID, VONZÓVÁ VÁLHATSZ A POTENCIÁLIS KLIENSEK KÖRÉBEN - Ha egy ideje már az online térben dolgozol, és ajánlásokat is kaptál korábbi ügyfeleidtől, tedd azokat láthatóvá közösségi felületeiden! Így az új kliensek számára is vonzóbbá válhatnak szolgáltatásaid és még többen keresnek majd meg.

8. HA AZ ÜGYFÉL JOBBAN SZERET ÍRÁSBAN KOMMUNIKÁLNI, AKKOR - a Ti együttműködési formátok az e-coaching lesz. Egyáltalán nem kell szóban beszélnetek, dolgozhattok együtt e-mailes, chates formátumban - és valószínűleg jobban egymásra hangolódtok majd, mint ha szóban beszélgetnétek.


Mint láthatod, rengeteg előnye van az online coachingnak. Nem szabad szó nélkül hagynunk a kihívásokat sem: fontos a jó minőségű internetkapcsolat, a külső hangok (pl. futárok vagy kerti munka) zavaróak lehetnek, nem mindig könnyű az ügyfél és a coach közötti egymásra hangolódás, ha más családtagok vagy háziállatok is vannak otthon. Saját tapasztalataim alapján viszont összességében a jelenlegi helyzetben az online coaching remek megoldás, ha biztonságos, kényelmes, minőségi üléseket szeretnél tartani. Hogy a következő években teljes egyeduralomra tör-e a közös munka ezen formája vagy csak átmeneti vezető megoldás lesz a pandémia időszakára, az még a jövő kérdése. Ha ügyfélként szeretnéd Te is kipróbálni az online coaching-ot, keress meg még ma, szívesen dolgozok Veled céljaid elérésén!


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #businesscoach #lifecoach #healthcoach #onlinecoaching #újnorma #előnyök #dolgozzunkegyütt