Most okés, ha valami nem okés

2021.03.12

Koronavírus. Járvány. Pandémia... te mit érzel, ha manapság meghallod ezeket a kifejezéseket? Egy évvel ezelőtt ilyenkor, amikor még szinte semmit nem tudtál a Covid-19-ről, talán sokkal közömbösebben viszonyultál hozzájuk. Azóta viszont mindennapi életünk részeivé váltak, nehéz nem tudomást venni róluk. A héten bevezetett újabb korlátozások pedig szinte mindannyiónk lelki egyensúlyára hatással voltak/vannak. A magadra erőltetett kényszerpozitivitás ilyenkor általában nem használ. Teljesen rendben van, ha most nem érzed jól magadat. Hogy mégis mit tehetsz, hogy viszonylag könnyebben viseld ezt a sokak számára megterhelő állapotot? Ma ebben igyekszem Neked segíteni.


Ugye Te is sokszor hallottad az elmúlt hónapokban, hogy: "Minden rendben lesz." "Sokkal rosszabb is lehetne." "Nézd az élet napos oldalát!" Akik ezt mondták Neked, nyilván mindannyian jó szándékkal tették ezt, a kizárólagos "pozitív energiákkal" viszont lehet, hogy többet ártottak, mint használtak. A legfrissebb kutatások szerint a túlságosan sok erőltetett pozitivitás nem segít, sőt mi több mérgező. Natalie Datillo bostoni klinikai szakpszichológus szerint "a mérgező pozitivitás abból a nézetből fakad, hogy a rossz helyzetekkel a legjobban vagy kizárólagosan úgy lehet megbirkózni, ha a pozitív oldalról szemléljük azokat és nem foglalkozunk a negatív aspektusokkal. Hajlamosak vagyunk alulbecsülni a negatív érzések jelentőségét és túlértékelni a pozitívokat." Egy 2018-as, 1300 fő bevonásával lezajlott kutatás rámutatott, hogy azok, akik általában nem ismerik be maguknak a nehéz érzéseiket, a végén rosszabbul fogják érezni magukat.

A pandémia mindannyiónk számára embert próbáló időszak. Sok-sok változást és kihívást hozott magával, és sok-sok felismeréssel is gazdagabbak lettünk érzéseinkkel kapcsolatosan. Bizonyos szempontokból eltávolodtunk egymástól, ritkábban találkozunk másokkal és így nehezebb feltölteni "újratölthető társasági elemeinket". Azt is tudjuk viszont, hogy nagyon sokan pontosan ugyanúgy éreznek, mint mi. Osztozunk veszteségérzésünkben, birkózunk a változásokkal, elveszettnek érezzük magunkat és próbálunk ebben az átmeneti világban talpon maradni. Most Te is megengedheted magadnak, hogy megértőbb legyél önmagaddal szemben, hogy kedvesebben fordulj másokhoz. Nyugodtan pihenhetsz fél órával többet, ha az idődbe belefér és éppen az esik jól, kidühöngheted magadat, ha attól megkönnyebbülsz, felhívhatod valamelyik családtagodat vagy barátodat, ha egyedül érzed magadat vagy segíthetsz egy idegennek. Tedd azt, ami belülről jön! Teljesen rendben van, ha most nem érzed tökéletesen magadat!

Hogy mit tehetsz, hogy könnyebben viseld ezt a már régóta tartó és minden bizonnyal megterhelő időszakot?

 • Értsd meg, hogy nem a Te hibád! A kialakult helyzetről nem Te tehetsz, Te csak egy vagy a sok-sok érintett közül.
 • Kérd egy barátod, családtagod vagy szakember segítségét, akiben megbízol, hogy könnyebben átvészeld a nehéz időket!
 • Koncentrálj arra, amid megmaradt, ne arra, amit a járvány elvett Tőled! Egyszer ennek az időszaknak is vége lesz, semmi sem tart örökké!
 • Ne beszélj túl sokat a koronavírusról! Fontos, hogy legyen egy alapvető rálátásod a dolgokra, de a beszélgetések során ne ez legyen az egyetlen témád!
 • Alakíts ki egy jól követhető napirendet, de ne engedd, hogy a túlzott betáblázottság vagy a túl szoros határidők nyomása eluralkodjon rajtad!
 • Legyen a saját lelki jóléted a prioritás!
 • Törekedj a belső egyensúlyod megőrzésére! Válaszd szét a munkát a magánélettől!
 • Kövesd nyomon az érzéseidet! Próbáld megérteni az erősségeidet, gyengeségeidet, a legfontosabb értékeidet és a változásokat, amelyeken keresztülmégy!
 • Menj ki a lakásodból és szívj egy kis friss levegőt!
 • Hallgass olyan zenéket, amelyek életed egy korábbi, boldogabb időszakára emlékeztetnek vagy tegyél be olyan filmeket, amelyek feldobnak!
 • Rendben van, ha egyszerre reménykedsz egy jobb jövőben és ugyanakkor szomorúnak is érzed magadat a jelenlegi helyzet miatt! Ne hibáztasd magadat emiatt!
 • Átmenetileg nyugodtan tedd félre a híreket és a közösségi oldalaktól is távol maradhatsz! Ha csak a legfontosabb információkra koncentrálsz és nem engedsz be válogatás nélkül mindent, azzal a lelki egészségednek is jót teszel!


Neked is biztosan van, amelyik gond nélkül megy, máshol viszont valószínűleg nehézségekkel kell megküzdened. Ha valahol elakadtál, nyugodtan keress meg és én segítek Neked, hogy könnyebben átvészeld ezt a megterhelő időszakot. Life coachként szívesen támogatlak, hogy a nehéz körülmények ellenére a pandémia idején is legjobb önmagad lehess! Ne feledd: Nem ciki, ha most nem érzed jól magadat!


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #lifecoach #pandémia #rendbenvanhanemvagyrendben #belsőegyensúly #segítség #együttkönnyebb