Minden a fejben dől el - avagy mégsem? - 5 gondolat a pozitív gondolkodásról

2018.10.14

Mindannyiónk életében előfordulnak kudarcok, negatív események, de az, hogy ezek valóban negatívan érintenek-e bennünket, a legtöbbször a hozzáállásunkon múlik. Tőlem is sokszor megkérdezték már, mi a titkom? Pozitivitás, maradj pozitív, pozitív életszemlélet... és a végtelenségig folytathatnám a sort, de vajon minden a fejedben dől el?

Ma 5 gondolatot hoztam el Nektek, amelyek a pozitív gondolkodással kapcsolatosan jutottak eszembe. Fogadjátok őket szeretettel!


A elmúlt évtizedben számos elismertebb és néhány tudományosan kevésbé alátámasztott könyvben, újságcikkben olvashattunk a vonzás törvényéről, amelyek alapvetően azt sugallják, hogy ha gondolatainkat megfelelően irányítjuk, egész életünk kedvező irányba változik. Ezzel az állítással egyaránt lehet egyetérteni és vitatkozni, de ma már kutatások is bizonyítják, hogy a pozitív, boldogságirányultságú gondolkodás egészséges, sőt mitöbb: a mindennapok elengedhetetlen hozzávalója. Hogy miért is? Mai írásomban egy coach nézőpontjából vizsgálom meg a sokszor körüljárt témát.

1. MI A HELYZET ITTHON?

Biztosan Te is észrevetted már, hogy a magyar emberekre általában jellemző a negativitás, viszont fontos megjegyeznünk, hogy a helyzet nem reménytelen. A 2018-ban kiadott World Happiness Report egész világra kiterjedő boldogságkutatás szerint Magyarország a 156 országot rangsoroló lista 69. helyét foglalja el. Hogy kik a legboldogabbak itthon? Általánosságban a 36-50 év közötti, pozitívan gondolkodó férfiak és nők, azok, akik gazdagnak és jómódúnak vallják magukat, a 4 vagy több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a kapcsolatban vagy házasságban élők. Te közöttük vagy? Ha nem, gondolkodtál már rajta, hogyan kerülhetnél közéjük?

2. LEGYÉL TE A KIVÉTEL!

A Te környezetedben is sok a negatív ember? Észrevetted, hogy a barátaid, a kollégáid folyamatosan csak életük kudarcairól mesélnek? Eleged van abból, hogy folyton a tönkrement párkapcsolatokról, elviselhetetlen munkahelyekről, problémás gyerekekről szóló történeteket hallgatod? Járj elöl pozitív példával! Mutasd meg, hogy másképpen is lehet! Figyeld meg, hogy mindenki észreveszi majd: Te különbözöl - és a jó értelemben. Ismerőseid szívesebben tartózkodnak majd társaságodban és Hozzád fordulnak majd építő jellegű tanácsokért.

3. POZITÍV MAGÁNÉLETI ÉS SZAKMAI FORDULATOK

Ha pozitívan kezded a napodat, kontrollálod gondolataidat és megtanulsz a jelenben élni, a kedvező magánéleti változások mellett idővel a szakmaiak sem maradnak el. Privát életedben javul viszonyod családtagjaiddal, visszatalálsz régi barátaidhoz és újakat szerzel. Barbara Fredrickson, az Észak Karolinai Egyetem pozitív pszichológia kutatójának felfedezései alapján nem csak a jelen pillanatban hatsz pozitívan embertársaidra, hanem tartósan pozitív irányba formálod életüket, és egy virágzó, egészségben gazdag útra tereled őket. Karriered rakétaszerűen felfelé ível majd és közösséged mozgatóerejévé, vezéregyéniségévé válsz. Ha ráadásul még a rendszeres mozgást is sikerül beiktatnod életedbe, kifogyhatatlan mennyiségű energiához juthatsz, ami megkönnyíti majd mindennapjaidat!

4. HATÉKONYABBAN FOGSZ CÉLOKAT KITŰZNI ÉS MEGVALÓSÍTANI

Business és life coach-ként szívesen segítek, ha azzal a problémával fordulsz Hozzám, hogy életed romokban hever, nincs jövőképed és nincsenek céljaid. Ilyenkor sokszor megoldást jelenthet, ha megtanulod magadévá tenni a pozitív gondolkodást. Tapasztalataim alapján már néhány beszélgetés jelentős javuláshoz vezethet. James Allen brit író szavaival élve: "Az emberi elme olyan, mint egy kert, amelyet gondosan ápolhatunk vagy engedhetjük, hogy elvaduljon; de akár dolgozunk rajta, akár elhanyagoljuk, fel kell élednie és fel fog éledni!" Ha megtanulsz pozitív gondolatokat generálni, előbb-utóbb azon kapod magadat, hogy hatékonyabban és reálisabban fogsz célokat kitűzni és megvalósítani, azaz sokkal több sikerélményben lehet részed.

5. VIGYÁZAT: A POZITÍV GONDOLKODÁS SEM MINDIG SEGÍT!

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a pozitív gondolkodás sem általános érvényű csodaszer, azaz ez sem minden élethelyzetben működik. Sokszor halljuk, hogy "Minden fejben dől el!". Ez általában igaz is, de mint mindenben, itt is vannak kivételek. Van, amikor már nem elegendő építő jellegű gondolatokat táplálnunk ahhoz, hogy automatikusan jól menjenek a dolgaink. Bagdy Emőke és munkatársai Fejben dől el? - Ami rajtunk múlik - és ami nem című könyvükben részletesen körüljárják ezt a témát. Ha például egy adott eseményre eleinte negatívumként tekintesz, és csak utána próbálsz meg javítani ezen a képen, akkor könnyen lehet, hogy a végén az egész általad gondosan felépített gondolathalmaz rád dől... pedig a helyzet valójában már eredendően sem volt annyira rossz, mint amilyennek lefestetted.


Vizdák Károly

business, life & health coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #businesscoach #lifecoach #healthcoach #positivethinking #5thoughts #beexceptional #happylife