Marci, Katinka, Ádám: küzdelmes út a siker felé

2018.02.16

Te rájöttél már, miért születtél erre a bolygóra? Mi az a sajátos tehetséged, amiben egyedi vagy és megismételhetetlen? Mi az a cél, amiért akkor is minden erődet összeszedve küzdenél, ha sorozatosan kudarcokkal kellene szembenézned? Ma 3 híres magyar sportolónk történetén keresztül megmutatom, hogy még a legnagyobbak életében is voltak olyan pillanatok, amikor bizony kevesen gondolták volna, hogy napjainkra milyen magasságokig sikerül majd eljutniuk.


Fucsovics Márton: már gyermekkorában elkezdte

Fucsovics Marci, az idei Australian Open-en kiemelkedő sikert arató teniszezőnk 5 éves volt, amikor először ütőt ragadott kezébe. A kezdet nem volt könnyű: alacsony termete miatt majdnem eltanácsolták a nyíregyházi teniszklubban induló tanfolyamról. Volt azonban egyvalaki, aki hitt benne: Marci első edzője, Gyuricsku Enikő támogatásával belevágott a sokszor igen kemény edzésekbe. Gyermekként sportkarrierje sokáig meredeken ívelt felfelé, de első évei a felnőttek között is igen embert próbálóra sikeredtek: játékát kisebb sérülések hátráltatták, illetve volt egy olyan időszak is, amikor hedonista életmódjának köszönhetően majdnem be is fejezte a teniszt. Márton szeme előtt azonban végig ott lebegett a cél, és küldetéstudata mindennél erősebb volt: ma már egyike a világ 100 legjobb felnőtt férfijátékosának, és idén 1983 óta először jutott személyében magyar férfi teniszező Grand Slam-tornán a legjobb 16 közé.


Hosszú Katinka: mindenki életében vannak hullámvölgyek

Hosszú Katinka már gyermekkorában arról álmodozott, hogy egyszer majd ott áll az olimpiai dobogó legmagasabb fokán. 2008-ra, 19 éves korára mégis telítődött mindennel. Már nem akart úszni. Hátat akart fordítani annak a világnak, amely addig élete minden percében jelen volt. Az Egyesült Államokba utazott, Dél-Kaliforniába, hogy sportpszichológiát tanuljon. És ott valami megváltozott. Ottani edzőjének, Dave Salo-nak köszönhetően néhány hónap elteltével ismét visszanyerte úszásszeretetét, és váltóversenyeken egyetemi úszócsapata vezéregyéniségévé nőtte ki magát. Karrierje új erőre kapott, ám egyszer csak elérkezett a londoni nyári olimpia. Ott Katinka 'csak' 4. lett 400 méter vegyesen. Az újabb hullámvölgynek köszönhetően ismét be akarta fejezni úszókarrierjét. Végül mégis meggondolta magát, a többi pedig már sporttörténelem: Hosszú Katinka ma háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa bajnokként minden idők egyik legeredményesebb magyar sportolója.


Diószegi Ádám: a sorsfordító baleset

Melyikőtök ne hallott volna Diószegi Ádámról? A híres gerincjóga, hatha jóga, hatha jóga flow és vinyásza flow oktatót ma 42 ezren követik Facebook-on. Ádám a jóga segítségével megvalósítható szabad életet hirdeti. Iskolás korában a karate töltött be meghatározó szerepet mindennapjaiban és az élet-halál kérdései foglalkoztatták, pályaválasztása mégis teljesen más útra terelte: a Miskolci Egyetemre vették fel mérnök-informatika szakra. Egy rosszul végződött vizsgaidőszak közepi szkanderezés után műtétre került a sor: egy titániumrudat tettek a karjába, amely aztán ideiglenesen le is bénult. Ádám kiesett az egyetemről, és helyzete kilátástalannak tűnt. Édesanyja egyik barátnője volt az, aki megjósolta, hogy a fiatal srácból mozgáskultúrával foglalkozó sportoktató lesz. Ádám jelentkezett a Nemzetközi Fitnesziskola akkor induló első jógaoktató-képzésére, és innen már egyenes út vezetett az országos hírnév felé. Ma már saját jógastúdiója van, kétszintes, a Dunára néző. Ádám közel 30 évesen álmai életét éli.


Marci, Katinka, Ádám: 3 különböző személyiség, 3 életút. Ami közös bennük: még a legnagyobb nehézségek idején sem adták fel. Kövesd Te is az ő példájukat, hiszen a ma küzdelmeiben mindig ott rejlik a szebb holnap ígérete. Soha nem tudhatod, mikor találkozol majd valakivel, aki éppen benned lát fantáziát, és ezáltal az egész életed gyökeresen megváltozik.


Vizdák Károly

business és life coach

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #reallifestories #marci #katinka #adam #nevergiveup