Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát! - 8 tipp a pihentetőbb alvásért

2020.08.08

Egy átlagos ember életének egyharmada - azaz mintegy 25 év - alvással telik. Rengetegnek tűnik, igaz? Mégis sokan csak legyintenek, amikor szakemberek arról beszélnek, milyen fontos is mindannyiónk számára a megfelelő mértékű pihenés. A kutatások szerint a felnőtt népesség kb. 35%-a nem alszik eleget. Hogy mik a következmények? Szívbetegség, cukorbetegség, túlsúlyosság, Alzheimer-kór, depresszió és rák: hogy csak a leggyakoribb alváshiányból fakadó betegségeket említsük. Te is érintett vagy? Készen állsz arra, hogy változtass az elkeserítő helyzeten? Ma 8 életmódtippet hoztam Neked, hogy Te is kipihentebb és egészségesebb lehess.


1. KEZDD ÉS ZÁRD A NAPODAT MEDITÁCIÓVAL!

A rendszeres meditáció jót tesz testednek-lelkednek. Szabályozó hatása van az alvás két fő ciklusára, a NREM és REM szakaszokra, így javítja annak minőségét. Segít leküzdeni a szorongást, elősegíti a szív egészséges működését, a testhőmérséklet szabályozását és a félelmek leküzdését. Így megelőzhető az álmatlanság és az alvászavar kialakulása.

2. MOZOGJ!

Hogy miért? Védi az immunrendszeredet, javítja a szív- és légzőfunkciókat, jobb kedved lesz tőle és az anyagcseréd is helyreáll. Vagyis biztosítja a minőségi alvást és könnyebben regenerálódsz is pihenés közben. Lefekvés előtt 3 órával már lehetőleg ne eddz, hogy tested könnyebben felkészülhessen a nyugodt éjszakára.

3. KELJ ÉS FEKÜDJ MEGFELELŐ IDŐBEN!

Ha álmatlanság gyötör, kelj fel és feküdj le mindennap ugyanabban az időben, függetlenül attól, hogy hétköznap vagy éppen hétvége van. A rendszeresség jót tesz bioritmusodnak.

4. SZABADULJ MEG AZ ELEKTROMOS KÜTYÜKTŐL!

Távolítsd el a LED lámpákat, laptopokat és tévéket az ágyad közeléből. Csak megakadályozzák a mély alvást és megzavarják a melatoninkibocsátást, ezzel megbontva az alvás körforgását.

5. FEKÜDJ LE, AMIKOR ÁLMOS VAGY!

Ne ess abba a hibába, hogy a kanapén elalszol, és félálomban vonszolod át magadat az ágyba! Ez szintén megzavarja az alvás egészséges ciklusát.

6. FIGYELJ A SZOBÁD HŐMÉRSÉKLETÉRE!

A szobád legyen kicsit hűvösebb, mint a napközbeni hőmérséklet, úgy 18 °C körül. A tested alaphőmérsékletének ugyanis néhány fokkal csökkenni kell, hogy elkezdődhessen a zavartalan alvás.

7. KERÜLD AZ ALTATÓKAT!

Ők ugyanis nemhogy a természetes alvást segítenék elő, hanem épp ellenkezőleg: felborítják szervezeted normális működését. Könnyen előfordulhat, hogy megkavarják emlékezőképességedet és felfokozott érzelmi állapotba kerülsz tőlük.

8. NE NYOMD LE REGGELENKÉNT AZ ÉBRESZTŐÓRÁDAT!

Ha ugyanis ezt teszed, és az óra újból és újból felébreszt, könnyen károsodás érheti keringési és idegrendszeredet. Ha viszont minden nap nagyjából ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel, szervezeted hozzászokik a rendszerességhez, és már órára sem lesz szükséged a reggeli ébredéshez.


Te melyik tippet tudod a legjobban hasznosítani? Remélem, ha csak egy picivel is, de hozzájárultam, hogy holnaptól Te is kipihentebben ébredhess. Ha pedig tovább szeretnéd javítani életed valamelyik, nem tökéletesen működő szeletét, keress meg még ma és egyeztessünk egy konzultációt! Együtt semmi sem lehetetlen!


Baráti üdvözlettel:

Vizdák Károly

életmódváltás, business & life coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #lifecoach #alvás #pihenés #8tipp #egyensúly #boldogélet #együttateljességért