Karrierváltás Covid idején - hogyan vágjak bele?

2021.11.11

Neked hogyan alakult a karriered az elmúlt szűk 2 évben? A koronavírus-járvány terjedése miatt bizony sokaknak állt feje tetejére az addigi világuk és gondolták újra jól megszokott életüket. Van, aki kényszerűségből vált munkát, de sokan most látják elérkezettnek az időt, hogy saját elhatározásukból elinduljanak az álmaik felé vezető úton. Szeretnél pár tippet kapni, hogy hogyan csináld jól? Ha ma velem tartasz, ebben leszek segítségedre!


EGY POZITÍV PÉLDA

A 32 esztendős budapesti M. Máté, aki eredetileg nyelvész szakon végzett, a járvány kezdetén hagyta ott bombabiztos állását egy multinacionális reklámcégnél, hogy művészi álmait kövesse. Korábban egy óriási fővárosi irodában dolgozott, hirtelen azonban azon találta magát, hogy a saját hálószobájában festeget.

"Az elmúlt 18 hónapban mindannyian rájöhettünk, hogy a Földön számunkra kijelölt idő véges. Ha pedig így van, akkor miért ne töltenénk olyan dolgokkal, amelyeket imádunk, és amelyek a szenvedélyünket jelentik?"

Miután hónapokon keresztül a szobájában dolgozott, az idei év elején saját stúdióba költözött, hogy jobb körülmények között alkothasson. Műveit felrakta a legnagyobb közösségi hálókra, a megrendelések pedig fokozatosan beindultak. A Covid előtt erre még legmerészebb álmaiban sem mert volna gondolni.


KARRIERVÁLTÁS KÜLFÖLDÖN ÉS ITTHON

De szerte a világon nem ő az egyetlen, aki a koronavírus-járványnak köszönheti új karrierjét. Az Aviva 2021. áprilisi, 4000 dolgozó bevonásával készített egyesült királyságbeli felmérés szerint 5-ből 3 megkérdezett szeretne munkahelyet váltani, egy vagy több új készséget elsajátítani vagy jelenlegi munkahelyén új pozícióba lépni. A felmérés adatai alapján 10-ből 1 résztvevő teljesen új karrierbe kezdene.

A Harris Poll szintén idei, 903 személy megkérdezésével lebonyolított kutatása szerint az Egyesült Államokban jelenleg minden második munkavállaló váltana karriert. Elhatározásuknak általában két fő oka van. Az egyik, hogy úgy érzik, munkaadóik nem értik meg őket és nem mutatnak feléjük empátiát. Nem érezték jól magukat, ezért döntenek a karrierváltás mellett. A másik fő ok, hogy a dolgozók sokkal több rugalmasságra vágynak. Szeretnék saját maguk megválasztani munkavégzésük helyét és körülményeit, beosztani az idejüket, ha pedig ezt nem kapják meg, továbbállnak.

Magyarországon a The Bright Academy 2021-es felméréséből egyértelműen látszik, hogy itthon a járvány hatására a rugalmas helyszínen végezhető munka lett a prioritás, és sokan képzelik el a jövőjüket a marketing és PR, az IT és programozás, a webfejlesztés, valamint a cégvezetés és vállalkozásfejlesztés területén. A legnagyobb érdeklődés egyértelműen a digitálisan végezhető munkák iránt van.


HOGYAN VÁGJAK BELE? TIPPEK, HOGY JÓL CSINÁLD!

Mielőtt meghoznád a nagy döntést, és egy új karrier felépítésébe kezdenél, a következőket érdemes végiggondolnod:

 • Biztos, hogy a karrierváltás a legjobb megoldás arra, hogy az életemben jelenlévő kihívásokat leküzdjem?
 • Ez a legmegfelelőbb időpont, hogy belevágjak?
 • Meg tudok majd birkózni a váltás közben esetlegesen felmerülő nehézségekkel?
 • A várható kihívások megérik-e, hogy új karrierbe kezdjek?


A testhezálló munka megtalálásához alaposan gondold át, hogy:

 • Milyen soft és hard skilljeid vannak, amelyekre építhetsz?
 • Milyen készségeidet szeretnéd még fejleszteni?
 • Melyek voltak eddigi karriered legnagyobb sikerei?
 • Milyen jellegű feladatokat szeretsz végezni?
 • Van-e álommunkád? Ha igen, akkor mi az?
 • Melyek a számodra legfontosabb értékeid?
 • Mennyire fontos számodra a rugalmasság?
 • Elsősorban irodából vagy otthonról szeretnél dolgozni?
 • Alkalmazott, vezető vagy vállalkozó szeretnél lenni?
 • Mi a fontosabb: a magas fizetés mindenáron, vagy az, hogy a családodhoz igazíthasd a munkarendedet?


Ezt követően készíts egy tágabb listát a szóba jöhető karrierlehetőségekről, majd miután összegyűjtöttél 15-20 opciót, szűkítsd le azt 2-3-ra! Ha ez megvan, indulhat a megvalósítás, azaz egy vadonatúj karrier felépítése. Ennek folyamata időt vesz igénybe és minden esetben a saját személyedre szabottan zajlik. Mint tapasztalt Covid-alatti munkahely-, karrierpálya- és munkakörváltó, szívesen végigkísérlek a teljes folyamaton, hogy együtt megtalálhassuk a számodra legoptimálisabb végeredményt és az új életed boldog, harmonikus lehessen!

Ha benned is megmozdult már valami, szeretnél váltani, de nem tudod, merre indulj vagy egyszerűen csak kell valaki, aki végig ott áll melletted a karrierváltás időszakában és támogat, keress bátran, szívesen segítek Neked!


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #businesscoach #lifecoach #covid19 #pandémia #újkarrier