Így vészeld át könnyen a karantén időszakát - 14 tipp, hogy a járvány idején is pozitív maradj

2020.04.18

Koronavírus. Egy szó, amelyet jó 1 évvel ezelőtt még szinte egyikőnk sem ismert, fél éve pedig csak távoli rémálomnak tűnt. Az elmúlt hetekben viszont olyan mértékben változtatta meg itthon is mindannyiónk életét, hogy szinte senki sem menekült a következmények elől. Kényszerű-önkéntes száműzetésbe vonultunk, hogy társainkra való tekintettel így vészeljük át épségben az egyébként embert próbáló időszakot. Még ha csak átmenetileg is, de egy új élet nyílt meg előttünk, amelyben új szabályok uralkodnak. De hogyan töltheted hasznosan az otthon töltött napokat? Erre hoztam ma néhány tippet.


1. DOLGOZZ OTTHONRÓL, HA MEGTEHETED!

Sajnos pontosan tudom, hogy nem mindannyiónknak van rá lehetősége, ha Te mégis olyan szerencsés vagy, hogy igen, akkor mindenképpen dolgozz most otthonról! Így sokkal kisebb az esélye, hogy másokat is megfertőzz vagy Te magad is megkapd a betegséget. Ha pedig majd túlleszünk a járványon, annál nagyobb öröm lesz ismét egészségesen üdvözölnöd régen látott munkatársaidat.

2. HÍVD FEL A SZERETTEIDET!

A legtöbbőnknek a legfájdalmasabb talán a mostani helyzetben, hogy nem találkozhatunk nap mint nap családtagjainkkal, szeretteinkkel. A telefon azonban általában szerencsére rendelkezésedre áll, így érdeklődhetsz hogylétük felől. Ha egy városban éltek, akkor pedig akár segíthetsz idősebb családtagjaidnak a bevásárlásban vagy egyéb mindennapi teendők ellátásában. Most különösen hálásak lesznek érte.

3. ÉRDEKLŐDJ A BARÁTAID IRÁNT!

Eddig minden héten megtaláltátok a módját, hogy együtt lóghassatok? Nos, ez most sem lehetetlen, csak a találkozók ezúttal valószínűleg átkerülnek a virtuális térbe. Így is lehet kapcsolatot tartani, nagyokat beszélgetni, társasozni... csak pár hónap, és élőben is visszakaphatjátok egymást.

4. ÍRD ÖSSZE A CÉLJAIDAT!

Magad alá temetnek a mindennapok teendői? Motiválatlan vagy, elfogytak a terveid? Nincs rendszer a napjaidban? Tűzz ki SMART célokat, azaz azok legyenek specifikusak, mérhetőek, elérhetőek, reálisak és határidőhöz kötöttek! Írj listát, és adj hozzá minden nap csak egy új célt! Ha így teszel, szépen fokozatosan újra tudod építeni az életedet, és amire majd újra beindulnak a mindennapok, kész akcióterved lesz a megváltozott helyzetre!

5. SPORTOLJ OTTHON!

A járvány előtt ki sem lehetett robbantani az edzőteremből? Nos, akkor Te biztosan nagyon nehezen viseled a mostani korlátozásokat. Számos módja van azonban, hogy ezekben a napokban is megőrizd egészségedet. A legnagyobb videómegosztó csatornákon találhatsz előre felvett edzőfilmeket, vannak fitnesstermek, amelyek saját közösségi oldalaikon tesznek közzé csoportosóra-videókat. Vagy ha még személyre szabottabb megoldást keresel, akkor összekapcsolódhatsz az edződdel egy személyi edzésre skype-on vagy önállóan végigviheted otthon az előre összeállított edzőtervet. Az elérhető lehetőségek tárháza végtelen.

6. MEDITÁLJ, JÓGÁZZ!

A koronavírus-járvány időszaka kedvez a befelé fordulásnak, ugyanakkor fontos, hogy most megőrizd belső egyensúlyodat. A neten számos meditációs vagy jógaóra elérhető, de akár elkezdhetsz egy mindfulness tanfolyamot is, ezeknek is széles választékát találhatod meg, ha picit utánakeresel.

7. ÉTKEZZ EGÉSZSÉGESEN!

Korábban mindig rohantál, és a rengeteg munka miatt épp csak arra maradt időd, hogy néha-néha bekapj valami gyorsan fogyasztható egészségtelen rágcsálnivalót? Ha eléggé elszánt vagy, ennek a rossz szokásodnak most könnyűszerrel búcsút mondhatsz. Vedd meg Te magad előre a hozzávalókat, és otthoni kényelmedben készítsd el a legfinomabb ételeket! Ha a szeretteiddel együtt laksz, akkor ők is egészen biztosan örülnek majd neki.

8. TANULJ VALAMI ÚJAT!

Régóta gondolkodsz rajta, hogy szívesen visszaülnél az iskolapadba? A koronavírus-járvány miatt most erre is jóval több időd lehet, és talán anyagilag is jobban jössz ki. Az eddigi tantermi kurzusok most átkerültek a virtuális térbe, és nem csak az itthoni képzőintézmények, hanem még a világ leghíresebb egyetemei is kínálnak Magyarországról is elérhető tanfolyamokat, megfizethető áron. Te melyikre fogsz beiratkozni?

9. ISMERKEDJ MEG EGY ÚJ NYELVVEL!

A tanulmányaidhoz vagy a munkádhoz fontos lenne megtanulnod egy idegen nyelvet, de eddig nem jött össze? Töltsd hasznosan a szabad perceidet,és kezdj bele még ma! A nyelvkönyveket igény esetén házhoz szállítják, a tanár online előáll, vagy használhatsz egy-egy számítógépes alkalmazást is. Ki tudja, legközelebb mikor lesz megint ennyi időd, hogy élj a lehetőséggel?

10. INDÍTS SAJÁT BLOGOT!

Van egy téma, aminek a szakértője vagy, és szívesen megosztanád a tudásodat másokkal is? Vágj bele a blogolásba most! Így, hogy az otthonainkhoz vagyunk kötve, általában sokan több időt töltünk a közösségi hálón, és nyitottabbak vagyunk a pozitív gondolatokra! Találd meg a saját témádat, keresd meg a célközönségedet, és csak írj, írj és írj! Ha eléggé hiteles vagy, idővel egyre többen fognak majd követni, saját olvasótábort építhetsz és az emberek tisztelni fognak azért, aki vagy.

11. OLVASS EL ÚJ KÖNYVEKET!

Ha eddig mindig megvolt az a kifogásod, hogy a nagy rohanás miatt nem marad időd olvasásra, akkor jelentem, elérkezett az idő, amikor már nem menekülhetsz önmagad elől. Most úgysem mehetsz bulizni, kirándulni, itt az ideje egy kicsit lecsendesedni és elővenni végre azt a könyvet. Én is kézhez vettem már az előző évben felhalmozott olvasnivalóimat, és most szépen sorban elkezdem kiolvasni őket.

12. ÍRJ SAJÁT KÖNYVET!

Ha egy lépéssel ennél is tovább szeretnél lépni, akkor most megírhatod saját könyvedet. Legyen az egy modern regény vagy egy tudományos ismeretterjesztő darab, ha van mondanivalód és eléggé igényesen írsz, biztosan lesz olvasótábora. Most megírod, a járvány csendesülésével megkeresed a megfelelő kiadási csatornákat, és amire a kötet megjelenik, már csak egy rossz emlék lesz a koronavírus.

13. HALLGASS ZENÉT!

Túlságosan felemészt a bezártság okozta stressz? A mindennapok egyformák és nehezen tudsz kikapcsolódni? Hallgass zenét inkább! A megfelelően kiválasztott kedvenceiddel eltöltött szabad percek remekül feltölthetnek. Persze nem mindegy, hogy mit hallgatsz... ha teheted, most inkább kerüld a túlságosan melankolikus darabokat, éppen eléggé lehangoló tud lenni ez a helyzet nélkülük is. Ha viszont éppen mozogni van kedved egy jó kis pörgős zenére, ne tartsd vissza magadat!

14. VEZESS NAPLÓT!

Összecsapnak a fejed fölött a hullámok? Jó lenne kiírni magadból a bezártság alatt felgyűlt érzelmeidet? Vezess naplót, írj le minden fontosat, ami aznap történt Veled! Így majd később is bármikor előveheted és erőt meríthetsz belőle, hiszen Te a nehéz időkben sem adtad fel, és ezen is túlverekedted magadat! Tudnod kell, hogy erősebb vagy, mint azt valaha is hitted volna, hiszen a koronavírus idején is talpon maradtál, bármilyen hatalmas kihívást is gördített eléd az élet!


Neked milyen tipped van még, hogy hasznosan töltsük szobába zárt napjainkat? Ha van kedved, oszd meg itt, hiszen mindannyiónkra ráférnek most a pozitív ötletek, és ezekből töltekezve együtt könnyebben túllendülünk majd az embert próbáló heteken!


Baráti üdvözlettel:

Vizdák Károly

életmódváltás, business & life coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu


#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #businesscoach #lifecoach #koronavírus #karantén #tippek #időtöltés #hasznosan #pozitivitás #együttkönnyebb