Így éld túl könnyedén! - avagy semmi rossz nem tart örökké

2021.02.25

Ugye Te is voltál már nehéz élethelyzetben? Olyan szituációban, amikor úgy érezted, hogy minden összedőlt körülötted és semmi sem jön össze. A Covid-járvány kezdete óta sajnos sokan vagytok, akik megtapasztalhattátok ezt az érzést. De ha esetleg az elmúlt 1 év nem is érintett volna Téged kifejezetten negatívan, akkor is biztosan előfordult már Veled, hogy elvesztetted a munkahelyedet, esetleg egy közeli hozzátartozódat vagy barátodat, beteg lettél vagy valamilyen terved nem úgy alakult, ahogyan azt eredetileg elképzelted. Te hogyan vészelted át ezt a nehéz időszakot? Ma abban szeretnék Neked segíteni, hogy a legnagyobb csapások után is újra talpra állhass. Nézzük sorban, mit is tehetsz!


  • NE TARTSD MAGADAT ÁLDOZATNAK!

Ha folyamatosan azon kattogsz, hogy "Miért pont én?", azzal csak az idődet pocsékolod. Ne kényszerítsd magadat áldozati szerepbe! Ha egyfolytában magadat ostorozod, azzal azt sugallod, hogy nem érdemled meg azt a rengeteg jót, ami még Rád várhat. Ha viszont csak egy picivel is pozitívabb hullámhosszra váltasz, az értékes dolgok ismét elkezdenek Feléd áramlani.

  • FRANCBA AZ AGGODALMAKKAL ÉS A FÉLELMEIDDEL!

Ha feleslegesen aggódsz, az nem visz előre! Emberek vagyunk, tehát aggódunk, de minél inkább próbálod önmagadat lenyugtatni, annál kevésbé valószínű, hogy mélyebbre süllyedsz az aggódás és félelem tengerében. Próbáld ki a következő gyakorlatot: " Képzeld el, hogy az aggodalmaid mindegyikét egy-egy külön papírfecnire írod fel! Aztán gondolj arra, hogy mindegyiket összegyűröd, és egyenként beledobod a szemetesbe!" Győzd le a félelmeidet! Ha sikerül lenyugodnod, sokkal valószínűbb, hogy megtalálod az adott helyzetben legmegfelelőbb megoldást!

  • BESZÉLJ A PROBLÉMÁDRÓL!

Ha magadba fojtod a számodra kihívást jelentő problémákat, azok egyre csak nőni fognak és borzalmas aggódásba vagy félelembe torkollnak. Ha azonban beszélsz a nehézségeidről, akkor jobban megérted a saját félelmeidet és értékes visszajelzést kaphatsz másoktól. Valószínűleg ők is tapasztaltak már meg hasonló problémákat, és így átérzik majd a helyzetedet.

  • TEKINTS A HELYZETEDRE KÍVÜLÁLLÓKÉNT!

Tarts egy rövid szünetet, fújd ki magadat és tekints a helyzetedre kívülállóként, mint ha egy barátod vagy kollégád nehézségeit hallgatnád meg! Lehet, hogy olyan megállapításra jutsz, amelyre egyébként nem jöttél volna rá.

  • KÉSZÜLJ FEL A HELYZETRE... AKKOR IS, HA MÁR TÚL KÉSŐ VAN FELKÉSZÜLNI!

Vajon kik azok, akik a legnehezebb élethelyzeteket is túlélik? Igen, azok, akik felkészültek rájuk. Dan Coyle, a téma amerikai szakértője szerint minél közelebb van a korábban begyakorolt helyzet a valódihoz, annál valószínűbb, hogy élesben jól fogsz majd vizsgázni. Még a rossz gyakorlás is jobb lehet, mint a semmilyen.

  • DOLGOZZ, DOLGOZZ, DOLGOZZ!

Az igazán kitartó emberek tudják, hogy ha folyamatosan elfoglalt vagy, akkor nem csak a céljaidhoz kerülsz közelebb, de meg is nyugtathatod magadat. Ha hiszed, ha nem, mindannyian boldogabbak vagyunk, ha lefoglaljuk magunkat.

  • MINDIG VAN VALAMI, AMIÉRT HÁLÁS LEHETSZ!

Az élet könnyebb, ha mosolyogsz! A legsikeresebb vezetők a legnehezebb időszakokban is megőrzik a nyugalmukat és pozitívak maradnak. Mondj köszönetet azokért a dolgokért, amelyekért hálás lehetsz! Végül is nem a boldogságtól leszünk hálásak, hanem a hálától leszünk boldogak!

  • SEGÍTS ÉS NEKED IS SEGÍTENI FOGNAK!

Mindannyian kérhetünk segítséget. De sokszor félünk tőle vagy szégyelljük, hogy mi is másokra támaszkodjunk. Ne engedd, hogy a büszkeséged erősebb legyen! Ugyanúgy: ha még a legnehezebb időkben is segítesz másoknak, azzal a saját helyzetedet is megkönnyíted! Segíts, hogy Neked is segíthessenek!

  • TÖLTS MINÉL KEVESEBB IDŐT MÉRGEZŐ EMBEREKKEL!

Biztosan a Te környezetedben is vannak olyan személyek, akik nem értenek meg Téged, nem támogatnak, nem megbízhatóak. Nem hallgatnak meg, kritikusak és negatívak. Ha Te magad is nehéz élethelyzetben vagy, kerüld el őket jó messzire! Minél kevesebbet érintkezel velük, annál jobban jársz!

  • LÉGY MEGÉRTŐ ÖNMAGADDAL!

Törődnöd kell önmagaddal, hogy a legnehezebb időszakokat is túlélhesd! Legyél megértő és türelmes saját magaddal! Olvass el egy könyvet, hívd fel az egyik barátodat vagy fuss egyet! Mindegy mit csinálsz, a lényeg, hogy megnyugtasd magadat és újult energiákkal vághass neki a soron következő kihívásoknak.


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #lifecoach #businesscoach #nehézélethelyzet #álljtalpra #segítek