Ezt olvastam idén - 5 kedvenc könyvem 2021-ből

2021.12.29

Ha hosszabb idő óta nyomon követed a blogomat, akkor biztosan tudod, hogy minden év végén olvashatsz tőlem egy évösszegző bejegyzést, amelyben általában röviden áttekintem, hogy miért is voltam hálás az adott esztendőben. Idén sincs ez másképp, bár ezúttal kicsit mégis más szemszögből vizsgálom meg az elmúlt 12 hónapot, mint korábban. Most azokat a könyveket szeretném Neked röviden bemutatni, amelyek idén a legnagyobb hatással voltak rám. Végigtekintve az összeállításon nem tagadhatom le a coach-önfejlesztő énemet, az biztos. Mindenesetre lehet, hogy valamelyik kötethez Te is kedvet kapsz, és jövőre a Te kedvenc könyveid közé is bekerül majd. Íme a Top 5:


1. Robin Sharma: A mindennapok hősének kiáltványa (Trivium Kiadó, 2021)

Kevés olyan író van, akinek gyakorlatilag az egész életművét volt szerencsém végigolvasni, de Robin Sharma közéjük tartozik. Amióta 1999-ben megírta A szerzetes, aki eladta a Ferrariját című könyvsikerét, összesen közel tucatnyi kötete jelent meg Magyarországon is. A szerző az elmúlt 25 évben milliárdosok, az üzleti élet szupersztárjai, sportcsillagok és híres közéleti szereplők legkiválóbbjainak sikerét egyengette mentorként. Legújabb műve, A mindennapok hősének kiáltványa most ezt a rendszert teszi elérhetővé a széles közönség számára, vagyis akár Te is útmutatót kaphatsz, hogyan válj saját életed mesterévé. Ugye Te is többször elhatároztad már, hogy új életet kezdesz, aztán mégis falakba ütköztél? Robin Sharma könyve ezeket a falakat segít lebontani, azaz jótanácsokat ad, hogyan emelheted mindennapjaidat egy magasabb szintre, akár ezekben a zűrzavaros időkben is.


2. Jay Shetty: Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes (Libri Könyvkiadó Kft., 2021)

Jay Shetty élete nem mondható mindennapinak. Családjának nézetei szerint egy ember életpályája háromféleképpen alakulhat: vagy orvos lesz, vagy ügyvéd, vagy a legrosszabb esetben kudarcot vall. Nos, hősünk rácáfolt legközelebbi szeretteire, ő ugyanis diplomaosztója helyett Indiába utazott, ahol egy merőben másmilyen élet várt rá. 3 éven keresztül mindennapjait szerzetesek körében élte, ahol napi 4-8 óra meditálással és az emberek segítésével töltötte idejét. Egyik tanára tanácsára aztán visszatért Londonba, ahol a Távol-Keleten szerzett bölcsességét és tapasztalatait az üzleti és közélet legnagyobbjainak támogatásra során hasznosította. 2017-re a Forbes világszerte az egyik legjelentősebb influencer-ként nevezte meg, 2018-ra övé lett a legnézettebb videó a Facebook-on, közösségi oldalain pedig több mint 38 millió követőt szerzett. A Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes című könyvben hasznos tippeket ad, hogy lecsendesíthesd gondolataidat, függetlenítsd magadat környezeted elvárásaitól és negativitásától és egy sokkal teljesebb, hozzád illő életet élvezhess.


3. Matthew McConaughey: Zöldlámpa (21. Század Kiadó, 2020)

Matthew McConaughey színészként évek óta nagy kedvenceim közé tartozott, köszönhetően az olyan nagysikerű filmekben nyújtott alakításainak, mint az Excsajok szelleme, Az igazság ára vagy az Oscar-díjat is nyert Mielőtt meghaltam. Sokoldalú tehetségére és érdeklődésére jellemző, hogy színészi karrierje mellett az utóbbi években belekóstolt a politika világába és megírta első saját könyvét is, amely a Zöldlámpa címet kapta. Bár ez egy 2020-ban megjelent kötet, én idén olvastam el, így kerülhetett be a 2021-es kedvenc olvasmányaim közé. A Zöldlámpa a sztár életének első 50 évének legfontosabb állomásait, örömteli és szomorú pillanatait mutatja be, a maga sajátos mcconaughey-s stílusában. A könyv segítségével beazonosíthatod életed piros vagy sárga lámpáit és átalakíthatod őket zöldekké - azaz Neked is tippeket ad, hogy egy igazságosabb, stresszmentesebb, jelentőségteljesebb életet élhess, vagyis röviden: hogy jobb ember lehess.


4. Braskó Csaba: Múzsa (Partvonal Könyvkiadó Kft., 2021)

Önfejlesztő körökben itthon az elmúlt évtized egyik legnagyobb könyvsikerének számított Braskó Csaba Múzsa című kötete. A nagy népszerűségnek köszönhetően nem meglepetés, hogy 2021-ben piacra dobták az új, bővített kiadását is, amely Feldmár András előszavával került a boltokba. Aktualitását az adja, hogy az eredeti könyv születésének időszakához hasonlóan ismét nehéz időket élünk, így ha elégedetlen vagy életeddel, kilátástalannak érzed a sorsodat, sokat segíthet a mű elolvasása. A kötet főhőse Éva, a pultoslány, akinek élete romokban hever: rossz anyagi körülmények között, egy lélekölő állásban dolgozik, és mind párkapcsolata, mind anyjával való kapcsolata rossz irányba halad. Ekkor tűnik fel a színen (azaz Éva kávézójában) a fura srác, akinek köszönhetően valami megváltozik, és a lány élete fokozatosan jóval pozitívabb irányt vesz. Az első kiadás után idén sok-sok örömteli percet szerzett az új verzió elolvasása is - és csak zárójelben jegyzem meg, hogy coach pályafutásom kezdetén egyik kedves ügyfelem (aki a kezdetektől a Múzsa nagy rajongója volt) a közös munkánk sikere alapján engem is az Évát segítő sráchoz hasonlított.


5. Eduardo Salas - Scott Tannenbaum: Sikeres csapatok - A csapathatékonyság hét összetevője (Pallas Athéné Könyvkiadó Kft., 2021)

A végére hagytam, de nem tagadhatom: sok szempontból ez a kötet a legkedvesebb számomra. Tavaly év végén kerestek meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Kft.-től, hogy lenne számomra egy könyvfordítási lehetőségük, amely nem más, mint Eduardo Salas és Scott Tannenbaum Teams that Work című bestsellere. Nagy örömmel mondtam igent a felkérésre, így néhány hónap alkotói munka után idén áprilisban a hazai boltokba kerülhetett a mostmár Sikeres csapatok címet viselő magyar nyelvű változat. A könyvben a pszichológiai háttérrel rendelkező szerzők feltárják, hogyan is működik egy hatékony csapat az üzlet és a sport világában, de érdekes példákat hoznak az egészségügyi, pénzügyi, technológiai, katonai és űrhajós csapatok mindennapjaiból is. A kötetben olvasható tippek segítségével ötleteket kaphatsz, hogyan legyél hatékony csoportvezető, nagyszerű csapattag, elismert felsővezető vagy sikeres tanácsadó. Nagy boldogság számomra, hogy a Sikeres csapatok itthon is sokak kedvenc könyve lett, népszerűségét jól mutatja, hogy a Pallas Athéné Könyvkiadó eladási sikerlistáján a megjelenés óta folyamatosan a Top 5-ben szerepelt. Legmerészebb álmaimban sem reménykedtem ekkora sikerben. Hálásan köszönöm a lehetőséget a Kiadónak, Nektek pedig, hogy olvassátok a kötetet. Remélem, hogy a következő években még sok hasonló élvezetes olvasmánnyal örvendeztethetlek meg Titeket.


Ez volt az én Top 5 kedvenc könyvem 2021-ből. Te melyik köteteket nem tudtad letenni idén? Örülnék, ha kommentben megosztanád velem. Problémamentes évzárást és sikerekben, egészségben gazdag új esztendőt kívánok Neked!


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & business coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #2021 #évzárás #könyvek #kedvencek #top5