Életmódváltás 5 lépésben? - Miért ne!

2018.11.02

Régóta gondolkodsz az életmódváltáson, de még nem sikerült a tettek mezejére lépned? Esetleg éppen most kezdtél bele? Vagy már hónapok óta a jó úton jársz, bár sokszor úgy érzed, nehezebben megy, és vissza-visszakacsingatsz a régi életed felé? Mindannyian keresztülmegyünk a felsorolt szakaszok valamelyikén. Igen, mert az életmódváltás nem egyik napról a másikra történik meg, hanem egy több lépésből álló, hosszantartó folyamat. Gyere Velem és kövessünk végig egy sikeresen végigvitt akciótervet - Gábor történetén keresztül!


Gábor fiatal informatikus, aki jó 1 évvel ezelőtt vette észre, hogy valami nem stimmel az életében. A munkahelyén egymás után jöttek az újabb és újabb feladatok. Túlóra túlóra hátán, emellett egyre gyakrabban kellett vidékre is utaznia hivatalos ügyekben. Rendszertelen étkezések, minimális testmozgás. A végeredmény: pár hónap leforgása alatt +10 kg, megemelkedett vércukorszint és vérnyomás, gyomorpanaszok, átalvatlan éjszakák sora. Nézzük meg együtt, mi történik ezután - 5 szakaszra bontva! (A szakaszokat Prochaska és DiClemente TTM modellje alapján mutatom be.)


1. A FONTOLGATÁS ELŐTTI SZAKASZ: Tulajdonképpen erről írtam eddig. Nyilvánvalóak a problémák, Gábor mégsem tett semmit, hogy változtasson. Számára nem fontos a testmozgás, nem is gondolkodik azon, hogy lépjen valamit önmagáért. Ekkor azonban találkozik régi gimnáziumi barátjával, Dáviddal, aki történetesen éppen életmódváltás coach egy jól menő egészségcentrumban. Dávid aggódik régi iskolatársáért, hasznos infókkal látja el és figyelmezteti az egészségtelen életmód potenciális negatív következményeire. Gábor ezután éli tovább az eddigi életét.

2. A FONTOLGATÁS FÁZISA: 1 hónappal később informatikus barátunk továbbra sem kezd el mozogni. Valami azonban időközben megváltozott, mert elkezd azon gondolkodni, min kellene változtatnia. Még mindig nem áll készen a változásra, de Dávid segítségével már mérlegeli az életmódváltás mellett és ellen szóló érveket. Együtt megvizsgálják a Gábor útjába kerülő lehetséges akadályokat, és ő már így vélekedik: Talán!

3. A FELKÉSZÜLÉS FÁZISA: Gábor elindul az egészséges életmód felé vezető úton. Korábbi szokásával ellentétben gyalog sétál el lakásától 10 percre található munkahelyére. Ha éppen kedve van hozzá, heti 1-2 alkalommal elkíséri Dávidot a Margit-szigetre futni. Közösen akciótervet dolgoznak ki Gábor számára, amely többek között egy diétaprogramot, az edzőterem heti többszöri látogatását, valamint barátnőjével közös teniszedzéseket tartalmaz. Gábor pozitív: Nekem sikerülni fog!

4. A CSELEKVÉS STÁDIUMA: A fiatal szakember már rendszeresen sportol. Mind fizikailag, mind mentálisan készen áll az életmódváltás-program befogadására, a változások kezdete óta azonban még kevesebb, mint 6 hónap telt el. Coach barátja folyamatosan mellette áll, közösen új célokat tűznek ki, együtt leküzdik az akadályokat, és a hosszú távú előnyökre koncentrálnak. Gábor szabadidejében életmódváltás témájú cikkeket olvas az interneten, és okostelefonján sportos applikációkat tanulmányoz. Jelszava: Megérkeztem!

5. A FENNTARTÁS STÁDIUMA: Gábor életmódváltásának kezdete óta már több mint 6 hónap telt el, és ő továbbra is életmódszerűen sportol. Heti 2 személyi edzés, 1 funkcionális köredzés, 1 teniszedzés és 1 coaching alkalom. Dávid segít neki, hogy ellenálljon az esetlegesen fellépő kísértéseknek, hiszen ebben a szakaszban a legfontosabb a visszaesés megelőzése. Egy csapatként dolgoznak együtt, Dávid nyomon követi és támogatja az új életformát. Gábor pedig elégedett, és boldogan hirdeti: Ez vagyok én!


Te is szeretnél hasonló látványos változáson keresztülmenni? Ha igen, pont jó helyen jársz, mert én támogatlak Téged. Életmódváltás coachként együtt kidolgozhatjuk a Te saját személyre szabott programodat! Hívj vagy írj még ma! Ne feledd: az első lépés a legnehezebb, de a végeredmény mindenért kárpótol majd!


Vizdák Károly

business, life & health coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #businesscoach #lifecoach #healthcoach #lifestylechange #5steps #ttmmodel #happylife #health #sportylife