Élet télen – avagy 10 tipp, hogy a következő hónapokban is egészséges maradj

2020.12.04

Újra itt a december, beköszöntött a várva (nem) várt tél (mindenki maga eldöntheti, melyik opciót választja). Idén ez az évszak is más, mint korábban. Legbelül már mindannyian a karácsonyra készülünk, mégis ezúttal teljesen más ez a készülődés, mint az elmúlt években. Akár velünk lehetnek, akár nem, valószínűleg többet aggódunk szeretteink egészségéért, mindenki szeretné a lehetőségekhez képest meghitten tölteni az ünnepeket. De mit is tehetsz azért, hogy a koronavírus-járvány árnyékában ezen a télen is megőrizd az egészségedet? Íme 10 tipp téli egyensúlyodért!


1. MOSS RENDSZERESEN KEZET!

Bár korábban is tudtuk, hogy ez mennyire fontos, most a Covid-járvány időszakában már az is tisztában van ezzel, akit korábban esetleg nem érdekelt. A rendszeres kézmosással csökkentheted az olyan fertőző betegségek esélyét is, mint a nátha vagy az influenza. Kiemelt fontosságú a rendszeresség, a szappan használata és a megfelelő ideig tartó kézmosás.

2. ÉTKEZZ EGÉSZSÉGESEN/ FOGYASSZ SOK ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT!

Ha így teszel, olyan krónikus betegségek kialakulásának esélyét csökkented, mint a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a daganatos betegségek. A megfelelő mennyiségű vitaminbevitel kulcsfontosságú a szervezeted számára.

3. MENJ KI A SZABADBA!

Digitális korunkban, amikor a legtöbben képtelenek hosszabb ideig meglenni kütyüjeik nélkül, felértékelődött a szabadban töltött idő fontossága. A University of Exeter tanulmányai szerint ha átlagosan napi napi 17 percet a természetben vagy, nagyobb eséllyel lehetsz boldogabb és kerülheted el az idő előtti kiégést.

4. MOZOGJ!

Saját tapasztalatomból tudom, hogy most, a hideg időjárás beköszöntével és az edzőtermek bezárásával sokkal nehezebb megtalálni az optimális helyet és a mennyiségű időt a rendszeres mozgásra. Mégis, ha a hét folyamán összesen 120 percet sikerül kiszorítanod, már nyert ügyed van - ha pedig még ennél is többet, akkor az átlagnál többet tettél egészségedért. Nyomd a fekvőtámaszokat, csinálj felüléseket vagy jógázz - a lényeg, hogy maradj mozgásban most is!

5. MEDITÁLJ!

Keress egy csendes helyet, vedd fel a legkényelmesebb ruhádat, ülj vagy feküdj le és helyezd magadat kényelembe! Engedj el minden negatív gondolatot, ami miatt szorongsz, ami bánt! Pár perc erejéig Te is kint hagyhatod a valóságot, ugye?

6. FIGYELJ ODA AZ ALVÁSODRA!

Bár a megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos, a kutatások szerint a felnőtt népesség 35%-a nem alszik eleget. Kelj és feküdj a megfelelő időben, és amikor este elálmosodsz, mindenképpen térj nyugovóra! 8 tippet találhatsz a pihentető alvásról itt.

7. REGGELIZZ ELEGET!

Igen, a minőségi reggeli szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy ezekben a hideg téli napokban is jól érezd magadat. Nem mindegy, hogy mivel kezded a napodat, hiszen a következő 12-15 óra sikere nagy mértékben azon múlik majd, hogyan indítottál.Erről is írtam már Neked egy blogcikket, amelyet itt olvashatsz.

8. TARTSD MELEGEN A LAKÁSODAT!

Ha nehezedre esik a mozgás, elmúltál már 65 éves vagy súlyos betegséggel küzdesz, tartsd a lakásodat legalább 18°C-on. Ha még nem vagy 65 éves, egészséges vagy és aktív életet élsz, maradhatsz 18°C alatt is, ha úgy érzed jól magadat. A kisbabák szobájában 16 és 20 °C között váltakozzon az ideális hőmérséklet!

9. ÖLTÖZZ FEL ALAPOSAN!

Akár futni indulsz, akár csak egy laza téli sétára, fontos, hogy mindig rétegesen öltözz fel! Ezzel nemcsak izületeidet, izmaidat védheted a hidegtől, hanem azáltal, hogy több erőt fejtesz ki ugyanazon teljesítéshez, erősíted is magadat.

10. MARADJ POZITÍV!

A kevesebb napsütés, a korai sötétedés mind-mind hozzájárulhatnak, hogy időleges rosszkedvvel, esetleg átmeneti téli depresszióval kelljen megküzdened. Hogy miért is fontos, hogy mégis ezekben a nehezebb időkben is megőrizd pozitív gondolkodásodat? Ha ugyanis így teszel, akkor kedvező magánéleti és szakmai fordulatokra számíthatsz, valamint hatékonyabban fogsz célokat kitűzni és megvalósítani. Mindent, ami a pozitív gondolkodással kapcsolatosan fontos lehet, itt gyüjtöttem Neked össze.


Maradt még kérdésed? Esetleg szeretnél pár személyre szabott tippet, hogy boldogabban tölthesd az idei telet? Írj itt vagy akár keress meg privát üzenetben, várom a jelentkezésedet!


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #lifecoach #2020tél #egészség #10tipp