Boldognak lenni

2020.11.14

"Mi van, ha már sosem leszek boldog? Mi lesz, ha majd elmúlnak a dolgok?" - énekli népszerű hazai együttesünk legfrissebb dalában. Azt hiszem, ebben a furcsa időszakban sokatok fejében megfordulnak ilyen és ehhez hasonló gondolatok. De gondolkoztál már azon, hogy mi befolyásolja a Te saját boldogságodat, és mit tehetsz azért, hogy a nehezebb napokat is viszonylagosan jó hangulatban vészeld át? Mára egy húszas listában gyűjtöttem össze Neked, mitől is függ a boldogságod, és hogyan járulhatsz hozzá tudatosan annak szintjének növeléséhez. Jó szemezgetést!

Élvezni minden egyes percet, hálásnak lenni és rendszeresen meditálni. Ha rövid távon boldog akarsz lenni, akkor ezekkel a technikákkal könnyen célba érhetsz. Azonban hasonlóan ahhoz, ahogyan egy életmódváltásnál megváltoztatod az étrendedet és a sportolási szokásaidat, a hosszú távú pozitív hatásokhoz rendszeresen kell alkalmaznod az új módszereket. Hogy mitől függ hosszú távú boldogságod? Nézzük meg 20 pontban!

1. A GENETIKÁDTÓL:

Vagyis attól, ami Veled együtt születik. Ez az, amin általában nem tudsz változtatni, és ami kb. 50%-ban előre determinálja, milyen sorsra számíthatsz.

2. A CÉLTUDATOSSÁGODTÓL:

Minél jelentőségteljesebb az életed, minél jobban tudsz célokat kitűzni és megvalósítani, annál nagyobb eséllyel leszel boldog. Hasznos módszer, ha egy ráérő pillanatodban leülsz és összeírod a legfontosabb céljaidat mind szakmai, mind magánéleti téren, aztán időről időre felülvizsgálod őket és ha kell, újakat tűzöl ki.

3. TÁRSADALMI KAPCSOLATAIDTÓL:

Ha értékes időt tudsz eltölteni barátaiddal és családoddal, máris sokkal gazdagabbnak érezheted magadat. Ha napjainkban erre csak online van lehetőséged, akkor tedd meg így, a lényeg, hogy törődjetek egymással. Egyszer ismét eljön majd a személyes találkozások időszaka is.

4. ANYAGI BIZTONSÁGODTÓL:

Gyakran mondják, hogy a pénz nem boldogít. Több mint 150 országban több százezer ember megkérdezése alapján kutatások kimutatták, hogy a gazdagabb emberek mindenhol elégedettebbek a sorsukkal és kevésbé szorongóak. Egy bizonyos jövedelmi szint felett azonban a pluszpénz hatása a boldogságra rendkívül csekély mértékű.

5. TESTI EGÉSZSÉGEDTŐL:

Ha rendszeresen mozogsz, viszonylag sok időt töltesz a szabadban és megfelelően táplálkozol, nagyobb eséllyel kerülnek majd el a betegségek és leszel boldog. Az életmódváltáshoz soha nincs késő: legyél akár 25 éves, akár 40 felett, bármikor belekezdhetsz.

6. A RENDELKEZÉSEDRE ÁLLÓ SZABADIDŐ MÉRTÉKÉTŐL:

Ha a sok-sok stressz, idegeskedés, esetleg nemszeretem munka árán megkeresett pénznél jobban értékeled a picivel több rendelkezésedre álló szabadidőt, akkor minden bizonnyal összességében kiegyensúlyozottabb életre számíthatsz. Persze fontos, hogy annyi pénzed legyen, amennyi boldoggá tesz, de láttál már olyan embert, aki a rengeteg álmatlan óra árán megszerzett fizetéstől és az esetlegesen velejáró egészségromlástól elégedettebb lett, mint ha egy kicsit több szabadidőt engedélyezett volna magának?

7. LAKÓHELYEDTŐL:

Ha hiszed, ha nem, boldogságod szempontjából nem mindegy, hogy hol élsz. Ha például gyermekkorodat egy hatalmas, virágokkal teli mező mellett töltötted, amely szabadságérzetet adott neked, aztán kényszerű okokból családoddal egy zsúfolt nagyvárosba költöztetek, könnyen lehet, hogy most bezártságot érzel, és csökkent a boldogságszinted. Keress olyan lakóhelyet, ahol önmagad lehetsz!

8. KORODTÓL:

A Gallup Intézet egyesült államokbeli felmérése rámutatott, hogy általánosságban a fiataloknak és az időseknek jóval magasabb a boldogság-hányadosa, mint a középkorúaknak. Persze mint mindenhol, itt is vannak kivételek, és könnyen lehet, hogy Te is 40-es éveidben leszel a legboldogabb.

9. ISKOLÁZOTTSÁGODTÓL ÉS HIVATÁSODTÓL:

Ha felsőfokú végzettséget szereztél és ezt követően munkádban is sikeres leszel, akkor Lyubomirsky és társai szerint (2005) némivel nagyobb esélyed lehet a boldogságra, mint ha kevésbé iskolázott lennél és a munkád iránt kevésbé elkötelezett. Szakértők bizonyították viszont azt is, hogy az intelligenciaszinted növekedésével nem nő arányosan a boldogságszinted (Diener és társai, 1999).

10. HÁZIKEDVENCEIDHEZ VALÓ VISZONYODTÓL:

Ha esetleg nincsen saját családod, szerezz be néhány háziállatot: könnyen lehet, hogy határozottabb leszel, megnő az önbizalmad, kevésbé fogsz félni és kevésbé érzed majd magadat magányosnak.

11. SZÉPSÉGEDTŐL:

Nem könnyű egyértelműen állást foglalni azzal kapcsolatosan, hogy vajon fontos-e szépnek lenned ahhoz, hogy igazán boldog lehessél. A The Journal of Happiness Studies című magazin 2016-os felmérése szerint középiskolában a vonzó arc, középkorúaknál pedig a kedvező testtömegindex teszi igazán boldoggá az embereket.

12. ÖNMAGADDAL SZEMBEN TÁMASZTOTT ELVÁRÁSAIDTÓL:

Ha nagyon szigorú szüleid voltak vagy nehéz gyermekkorod volt, könnyen válhatsz perfekcionistává. Ebből következően minél többet követelsz önmagadtól, annál nagyobb valószínűséggel csökken majd boldogságszinted. A tökéletesnek tűnő emberek általában szomorúak, frusztráltak és stresszesek.

13. GONDOLATAIDTÓL ÉS BOLDOGSÁGSZINTEDTŐL:

Gyakran hallhatod, hogy nem az a fontos, hogy mi történik Veled, hanem az, hogy hogyan reagálsz rá. Napjainkban nem mindig könnyű optimistának maradni, de ha sikerül megőrizned pozitivitásodat és nyugodt reakciódat, még mindig nagyobb esélyed lehet a boldogságra, mint pesszimistán és frusztráltan.

14. VALLÁSOSSÁGODTÓL:

Vajon ha vallásos vagy, nagyobb valószínűséggel leszel boldog, mint akkor, ha nem? Ez a kérdés a mai napig nem eldöntött. Az viszont biztos, hogy a hit gyakran lehetőséget ad emberi kapcsolatok kiépítésére, illetve biztonságot, optimizmust nyújt, vagyis összességében kiegyensúlyozottabb élethez vezethet.

15. ALVÁSOD MINŐSÉGÉTŐL:

Te jól alszol? Nos, ha igen, akkor a legjobb úton vagy a boldogság felé. Ha nyugodtak és pihentetőek az éjszakáid, az boldogság szempontjából annyit jelent, mint ha megnégyszerezték volna fizetésedet.

16. A SZEXUÁLIS ÉLETEDDEL VALÓ ELÉGEDETTSÉGEDTŐL:

Igen, a boldogságszinted ettől is függ. Ha elégedettebb vagy a szexuális életeddel, akkor nagyobb valószínűséggel élsz kiegyensúlyozott párkapcsolatban, és leszel így általánosságban boldogabb.

17. A KÖZÖSSÉGI MÉDIA HASZNÁLATI SZOKÁSAIDTÓL:

Vajon ha túl sokat lógsz a közösségi oldalakon, akkor eleve rosszabb esélyekkel indulsz, mint azok, akik több időt töltenek offline? Nem feltétlenül. A friss kutatások szerint a boldogságszinted független ettől, azaz akár hálózatrajongóként is élhetsz ugyanolyan teljes életet, ha Te személy szerint így leszel boldog.

18. BIZALMAD MÉRTÉKÉTŐL:

Ha nagyobb bizalommal fordulhatsz szomszédodhoz, munkatársaidhoz, családtagjaidhoz, nagyobb valószínűséggel nézhetsz optimistán a jövőbe.

19. A MÁSOK IRÁNYÁBA TANÚSÍTOTT GESZTUSAIDTÓL:

Emlékszel rá, mikor fordult elő utoljára, hogy segítettél a párodnak a házimunkában? Vagy a kislányoddal együtt megcsináltátok a házi feladatot? Esetleg a volt kollégádnak segítettél új álláshoz jutni? Lehet, hogy ezek csak apró gesztusoknak tűnnek, de önkéntes jófejségeddel a saját boldogságszintedet is megemelted.

20. EGYÉNI SZABADSÁGOD MÉRTÉKÉTŐL:

Ha környezeted elfogad olyannak, amilyennek vagy, akkor szinte tálcán kinálják neked egy boldog, kiegyensúlyozott élet kulcsát.

Ugye milyen hosszú a lista, és ugye milyen sok mindent befolyásolhatsz Te is? A genetikád ugyan adott, szinte minden más viszont a Te kezedben van. A Te boldogságodra mi van a legnagyobb hatással? Neked van boldogságrecepted?


Baráti üdvözlettel:

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #lifecoach #boldogság #20pont #kezedbenajövőd