Az 5 szeretetnyelv - Gabi története

2018.01.13

Rohanó világunkban minden élethelyzetben kulcsfontosságú a megfelelő kommunikáció szerepe. Mai írásomban Gary Chapman 5 szeretetnyelven alapuló modelljén és egy rövid valós történeten keresztül erre szeretném felhívni a figyelmet.


Mit értünk 5 szeretetnyelven?

  • a modell Gary Chapman amerikai író és párkapcsolati szakértőtől származik 1992-ből
  • a szerző szerint mindannyian rendelkezünk egy személyes szeretetnyelvvel, amely hasonlít az idegen nyelvhez
  • az 5 szeretetnyelv: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek illetve a testi érintés
  • mindannyiónknak van egy elsődleges szeretetnyelve
  • ha 2 azonos elsődleges szeretetnyelvvel rendelkező személy találkozik, akkor közöttük hibátlanul fog működni a kommunikáció, az egymásra hangolódás
  • ha a 2 személy eltérő szeretetnyelvet beszél, a kommunikációban fennakadások keletkezhetnek.


Gabi története

Gabi fiatal korától kezdve céltudatosan dolgozott, hogy valóra váltsa kitűzött álmait, és egy napon majd azt az életet élhesse, amelyet mindig is szeretett volna. Szerető családból származott, ahol gyermekkorában rengeteg figyelmet kapott szüleitől, gyakran szerveztek közös programokat, amelyek során élvezték, hogy együtt lehetnek és feltétel nélkül örülhetnek egymásnak. Nem számítottak különösebben tehetőseknek, de Gabi soha semmiben nem szenvedett hiányt.

Gabi mindig is vezető kommunikációs szakértő szeretett volna lenni egy elismert cégnél, és ezért mindent meg is tett. Pályája kezdetétől fogva több munkahelyen bizonyította rátermettségét és szépen haladt előre a vállalati ranglétrán. Munkájával mindig elégedettek voltak vezetői és kollégái egyaránt. 30-as évei közepén járt, amikorra nagyjából sikerült elérnie azt, amire vágyott. Biztos egzisztenciát épített fel és akkor már 4 éve dolgozott vezető beosztásban, 2 és fél éve ugyanazon osztályvezető helyetteseként. Gabi azonban ekkor már egyre inkább érezte, hogy valami mégsem jól működik, és leült, hogy vezetőjével rendezze a kialakult helyzetet. Így szólt Istvánhoz:

  • Hálásan köszönöm Neked mindazt, amit az elmúlt 2 és fél évben kaptam Tőled. Örülök a közös eredményeknek és tudom, hogy a Te támogatásod nélkül ezt nem tudtam volna elérni. Van azonban valami, amin érdemes lenne elgondolkodnod.

István meglepetten nézett Gabira, mert ő azt hitte, kettőjük munkakapcsolata felhőtlen.

  • Köszönöm Neked a sok írásbeli dicséretet, az év eleji fizetésemelést, a rengeteg tréninglehetőséget, a céges autót, a korlátlan mobilhasználatot. Sajnos azonban az utóbbi időben rá kellett döbbennem, hogy valami hiányzik. Ha azt szeretnéd, hogy a jövőben együtt dolgozzunk és még eredményesebben működhessünk együtt, kérlek, iktassunk be minden nap elején egy félórás 1:1 megbeszélést, amely során a csapat fejlesztésén keresztül együtt dolgozhatunk a személyes fejlődésemen.


István egy pillanatra elgondolkodott, majd rábólintott Gabi javaslatára. Rájött, hogy addig nem azonos szeretetnyelvet beszéltek. István addig az elismerő szavakat és az ajándékozást preferálta, Gabinak viszont a neki szentelt minőségi időre volt szüksége,  ezáltal érezhette, hogy megfelelően tud fejlődni. A közös együttműködés olyannyira pozitív irányba változott, hogy amikor két év múlva Istvánt egy külföldi irodába helyezték át, Gabi kapta meg a korábban általa betöltött osztályvezetői pozíciót.


A tanulság

Mindannyian különböző emberek vagyunk és így különbözőségeinknek megfelelően könnyen előfordulhat, hogy ketten éppen nem ugyanazt a szeretetnyelvet beszéljük. Fontos, hogy minden helyzetben megfelelően kommunikáljunk a számunkra fontos értékekkel kapcsolatosan, mert lehet, hogy a megoldás közelebb van, mint gondolnánk.


Vizdák Károly

business és life coach

www.karolyvizdakcoach.hu


#5lovelanguages #garychapman #communication #qualitytime #promotion