8 dolog, amire a 2018-as év megtanított

2018.12.30

Lassan befejeződik a 2018-as év. Ilyenkor az év végén a legtöbben végigtekintjük, mi történt Velünk idén, egyfajta leltárat készítünk a pozitív és negatív eseményekről. Én sem vagyok ez alól kivétel. 8 pontban összegyűjtöttem, engem mi mindenre tanított meg az elmúlt esztendő. Fogadjátok szeretettel a teljesnek nem mondható, de reményeim szerint sokak számára tanulságos listát!


1. LEGYÉL NYITOTT A VILÁGRA! Ha egy számodra szimpatikus idegen személy meghív egy ebédre, mondj neki igent! Soha nem tudhatod, milyen hosszú távú szakmai együttműködés vagy barátság alakulhat ki a találkozásból. Ha visszautasítod, és később kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, soha nem tudod meg, mi történt volna, ha adsz egy esélyt. Ha viszont találkoztok, és működik a kémia közöttetek, abból csodák születhetnek.

2. PRÓBÁLD ÚJRA! Ha valaki elsőre nem látja meg a benned rejlő értékeket, ne add fel! Bár az első benyomás nagyon fontos, lehet, hogy jobban meg kell ismernetek egymást ahhoz, hogy felismerjétek az egymásban rejtőző potenciált. Nekem idén volt olyan projektem, amelybe háromszori jelentkezés után tudtam belekezdeni. Persze jobb lett volna, ha elsőre sikerül, de soha nem szabad elkeseredni: lehet, hogy egyszerűen csak valamiért még nem érkezett el a Te időd!

3. SOHA NE MONDD, HOGY SOHA! 2017-ben, 35. évemet betöltve sikeresen lefutottam életem első félmaratonját. Sokak számára már önmagában ez is furcsa lehet, hiszen nem voltam már éppen tinédzser, amikor a versenyzésre adtam a fejemet, a legtöbben a helyemben már rég lemondtak volna a hasonló álmokról. Aztán kisebb kényszerpihenő következett, de az akaratom nem csorbult: 2018 tavaszán, amikor pedig minden ellene szólt volna, ismét sikeresen célba értem. Mert nagyon szerettem volna. A tanulság: az élet sok területéhez hasonlóan a sportban a kitartás mindig meghozza a gyümölcsét.

4. NE DOLGOZZ, HA SZABADSÁGON VAGY! Az idén kétszer kerültem abba a kényelmetlen helyzetbe, hogy a jó előre kitűzött szabadságom ideje alatt munkára kényszerültem. És ez mindkétszer olyan feladat volt, amit nem szívesen csináltam, előre éreztem, hogy nemet kellett volna rá mondanom, és inkább a teljes kikapcsolódást választanom. Soha ne vállalj olyan munkát, amit nem teljes szívből csinálsz, ha egyébként éppen a szabadságodat töltenéd!

5. KELL EGY MENTOR... Lehetsz bármennyire tehetséges is, előbb-utóbb rá fogsz jönni, hogy egyedül nem megy és csapatban minden sokkal könnyebb. Legyen szó életed bármelyik területéről, szükséged lesz egy mentorra, egy támogatóra, aki segít maximálisan felszínre hozni az egyébként benned rejlő potenciált. Én először a sportban tapasztaltam ezt meg igazán, de idén ugyanez igazolódott be, amikor a vállalkozásom építésével foglalatoskodtam. Válassz magad mellé valaki olyat, aki a legrosszabb pillanataidban is maximális támogatásáról biztosít!

6. AZ ÁLMOK IGENIS VALÓRA VÁLNAK! Kamaszkorom egyik meghatározó együttese volt az amerikai alternatív rockcsapat, a Goo Goo Dolls. Iris című slágerük, az Angyalok városa betétdala a kilencvenes évek végén hosszú heteken keresztül vezette az összes kinti rádiós slágerlistát. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha még élőben láthatom majd őket. Idén, jó 20 évvel később azonban ez is megtörtént: a Sziget Fesztiválon adott koncertjükön életre szóló élményben volt részem.

7. A SEGÍTSÉG SOKSZOR A LEGVÁRATLANABB HELYRŐL ÉRKEZIK. Volt már olyan vágyad, amelyet régóta érleltél magadban, mégis soha nem érkezett el rá a megfelelő pillanat? Nekem igen... és ami számomra a legérdekesebb az egészben, idén pont olyan helyről kaptam hozzá támogatást, ahonnan soha nem gondoltam volna. A tanulság: higgy az élet gondviselésében, és ha a megfelelő helyen és időben kifejezed a vágyaidat, valóra válnak majd!

8. BECSÜLD MEG AZOKAT, AKIK MELLETTED ÁLLNAK! Ha szerencsés vagy, sok családtagod, barátod van, akik elkísérnek utadon, támogatnak jóban-rosszban, sikerben-kudarcban. Én mégis azt mondom: válassz ki közülük néhányat, akikkel kölcsönösen tűzön-vízen keresztül mindig ott lesztek egymásnak, és különös figyelemmel koncentrálj rájuk! Hidd el: a befektetett energia megtérül! Hálás vagyok a lelkes csapatnak, akik ebben az évben is mellettem álltatok, és segítettetek, hogy együtt a legmerészebb álmaimat valóra váltsuk vagy legalább elinduljunk a helyes irányba! Köszönöm Nektek!


Neked milyen tanulságokkal szolgált a 2018-as esztendő? Tudod már, 2019-ben min szeretnél változtatni? Tarts Velem az új évben is, és dolgozzunk közösen a céljainkért! Legyen 2019 életed legemlékezetesebb éve!


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás, business & life coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #lifestylechangecoach #lifecoach #businesscoach #2018 #yearend #summary #happyyear #motivationalthoughts #betterlife #joinmein2019