5 kérdés, amit talán nem mersz feltenni a coach-odnak

2019.06.24

Felgyorsult világunkban egyre többen fordulnak valamilyen segítő szakemberhez. Ha szerencsés vagy, akkor nem kell feltétlenül rögtön orvoshoz vagy pszichológushoz szaladnod - egy empatikus, szakmájához értő coach-csal együttműködve rövid idő alatt igen jelentős változásokat érhetsz el életedben. A coach nem más, mint lelked 'edzője', egy mentor, jóbarát, aki olyan pozitív tulajdonságaidra világíthat rá, amelyeket te esetleg korábban észre sem vettél, pedig végig mélyen benned voltak. Ha elindul a közös munka, és te azelőtt még soha nem dolgoztál coach-csal, akkor talán benned is felmerülhet néhány fontos kérdés. Amelyeket talán szívesen feltennél, de nem mered vagy nem tudod, hogyan kezdj neki. Ma ezekből gyűjtöttem össze párat - lehet, hogy olvasás közben te is magadra ismersz.


1. HA COACH-RA VAN SZÜKSÉGEM, AKKOR ÉN BETEG VAGYOK?

Nem, ha egy coach tud neked segíteni, akkor nem vagy beteg. Egyszerűen valószínűleg éppen egy olyan élethelyzetet élsz át, amelyet - talán éppen saját tapasztalatlanságodból fakadóan - egyedül nem tudsz megoldani. A coach néhány beszélgetés alapján meg tudja ítélni, hogy tud-e majd neked segíteni - ha úgy látja, hogy valamilyen betegség tüneteit mutatod és ő már nem tehet érted többet, akkor ajánl majd neked egy más jellegű szakembert, aki kifejezetten betegekre specializálódott.

2. OLYAN SOK COACH VAN A PIACON, MELYIKET VÁLASSZAM?

Igen, ma Magyarországon egymást érik a különböző coachképzések, és kívülállóként a piacot nem ismerve sokszor nehéz választani a szakemberek között. Hiszen vannak business coach-ok, nyelvi coach-ok, fitness coach-ok... Hogy mi segíthet ilyenkor? Nos, első körben azt javaslom, ha valakit szimpatikusnak találsz, kérdezz egy kicsit körbe az ismeretségi körödben, és ha jó visszajelzéseket hallasz róla, akkor biztosan érdemes lesz felvenned vele a kapcsolatot. Ha esetleg szembejön veled egy ismeretlen, de szimpatikusnak tűnő profil valamilyen közösségi média felületen, akkor az oldalon olvass utána kicsit jobban! Nézd meg a coach bemutatkozását, referenciáit, blogcikkeit - és kis kutatás után látni fogod majd, hogy passzoltok-e egymáshoz. Egy közösségi média oldal is nagyon sokat elárulhat a gazdájáról, és megkönnyítheti a választásodat.

3. SZERETNÉK COACH-OT, DE MI VAN, HA AZ ANYAGI LEHETŐSÉGEIM KORLÁTOZOTTAK?

Lehet, hogy biztos vagy benne, hogy rajtad egy coach tudna segíteni, de anyagilag jelenleg nem engedheted meg magadnak, hogy erre nagyobb összeget áldozz. Bizonyos különleges alkalmakkor a legnevesebb coach szakmai szervezetek leghumánusabb coach-ai jótékonysági célokra pro bona (ingyenes) coaching csomagot ajánlanak fel - ha kapcsolatba lépsz eggyel, lehet, hogy neked is tudnak majd testhezálló megoldást találni.

4. A COACH-OM AZT MONDTA, HOGY JÁRJAK HOZZÁ 2-3 HETENTE, DE NEKEM NINCS RÁ IDŐM - MITÉVŐ LEGYEK?

Jó ha tudod, hogy a coaching ülések közötti optimális utánkövetési idő általában 2-3 hét. Nagyjából ez az az időtartam, amennyi elteltével az életedben látható formát öltenek majd az előző alkalommal átbeszélt változások. Saját praxisomban azt látom, hogy a közös munka kezdetén, amikor valaki éppen egy nehéz élethelyzetbe került, akár hetente is érdemes találkoznunk, mert így tudjuk közösen elérni a kívánt pozitív hatást. Az idő múlásával, ahogyan az életed egyre inkább egyenesbe kerül, lehet, hogy ritkábban találkoztok majd, de ekkor is érdemes folyamatosan tartanod a kapcsolatot a mentoroddal, hiszen soha nem tudhatod, mikor jön majd jól ismét a tudása egy újabb, számodra esetleg még ismeretlen helyzetben. Azaz jó tanácsom: a coachodra mindig találd meg a közös órát, mert a szava később aranyat érhet.

5. A COACHING ÜLÉST CSAK 60 PERCRE TERVEZTEM - ELTELT 90 PERC ÉS A COACH-OM MÉG MINDIG BESZÉL... MIÉRT NEM HAGYJA MÁR ABBA?

Fontos, hogy segítőddel előre fektessétek le a közös munka kereteit. Ennek része, hogy állapodjatok meg az ülések hosszúságában. Legjobb, ha minden alkalommal a kezdéskor megbeszélitek, hogy aznap hány percet töltötök majd együtt. Hiszen ha azon veszed észre magadat, hogy lassan már lekésed a következő fontos találkozódat és a coach-odat még mindig nem lehet lelőni, előre pedig nem egyeztettetek pontosan, ő nem biztos, hogy magától kitalálja, mi jár a fejedben.


Ugye most már te is választ kaptál néhány kérdésedre? Ha még mindig maradt megválaszolatlan, akkor keress meg most és szívesen segítek neked! Ha úgy érzed, pont velem szeretnél együtt dolgozni, hívj vagy írj még ma, lenti elérhetőségeimen!


Baráti üdvözlettel:

Vizdák Károly

életmódváltás, business & life coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #lifestylechangecoach #businesscoach #lifecoach #5questions #amiill #coachmarket #probona #followup #sessionlength #results