A Te napod is csak 24 órából áll...

2021.05.13

Az elmúlt néhány hétben több olyan ügyfelem is volt, akiknél a közös munka során előjött az időbeosztás/időgazdálkodás témaköre. Neked milyen tapasztalataid vannak ezen a területen? Gyakran vagy időzavarban vagy mindig minden teljesen simán megy, minden időre elkészül és mindenhová időben odaérsz? Ha még nincsen 100%-osan működő rendszered, akkor lehet, hogy Neked is segítenek mai tippjeim.


Sajnos a munkahelyemen nincs elég időm semmire sem... Nekem kell valaki, aki folyamatosan mellettem áll, és segít, hogy jól osszam be a napjaimat... A rengeteg munka mellett nem marad időm a magánéletre, felborult az egészséges egyensúlyom... Magadra ismertél? Neked melyik a legnagyobb problémád az időgazdálkodással kapcsolatban? Van pár ötletem, hogyan teremthetnél rendszert a káoszban:


 • TEKINTSD ÁT A MINDENNAPJAIDAT! Nézd meg, hogy mi az, ami jól működik és hol pazarolod feleslegesen az idődet! Iktasd ki azokat a tevékenységeket, amik csak elveszik az időt!
 • TERVEZD MEG AZ ÉLETEDET! Szervezd meg előre a hetedet! Ha ez megvan, akkor nézz rá minden este csak a következő napra! Ragaszkodj a tervedhez és ne hagyd, hogy bármi/bárki eltérítsen az igazán fontos dolgoktól!
 • LEGYÉL JÓL SZERVEZETT! Állíts össze egy rendszert és ne engedd, hogy eluralkodjon rajtad a káosz! Használd ki a napodat és tarts rendet magad körül!
 • HASZNÁLJ SEGÉDESZKÖZÖKET! Mindig legyen kéznél egy naptár vagy akár egy számítógépes program, a laptopon, a telefonodon vagy a táskádban, hogy követni tudd, mikor mi a teendőd!
 • TÁVOLÍTSD EL AZ IDŐRABLÓ AKADÁLYOKAT! Az egész napod 90%-ban felesleges megbeszélésekből áll? Nyugodtan szelektálj közöttük! Ami nem fontos, azt mondd le vagy halaszd későbbre!
 • FELEJTSD EL A TÖKÉLETESSÉGRE VALÓ TÖREKVÉST! Ne akard minden napodat az utolsó percig tökéletesen előre megszervezni, megtervezni! Vedd kicsit lazábban a dolgokat, ne akard túlpakolni magadat programokkal, nem kell mindenkinek megfelelned!
 • TARTS SZÜNETEKET! Reggel 8-tól délután 5-ig (vagy akár még tovább) bizony igen hosszú a nap. Próbálj minden órádba legalább 10 perc szünetet beiktatni és mindig hagyj elég időt az étkezéseknek is! Lehet, hogy egy-egy nap vonzónak tűnik kihagyni az ebédet, de hosszú távon jelentkezni fognak a negatív következmények!
 • NE AKARJ EGYSZERRE MINDENT MEGCSINÁLNI! Gyakori probléma főként vezetőknél, hogy egyszerre több feladattal próbálnak megbirkózni (ez az úgynevezett többfeladatúság vagy multitasking). Ne vedd a válladra az egész világ súlyát, oldd meg a feladataidat szépen fokozatosan, akár picit lassabban haladva is! Ha túl sokáig túl sok mindent csinálsz egyszerre, a végén még ki is éghetsz.
 • ADJ MAGADNAK HATÁRIDŐKET! Ezt az e-mailt eddigre írom meg, ezt a találkozót legkésőbb ekkor bonyolítom le. Ha határidőket szabsz ki, akkor kisebb az esélye, hogy elússz a fontosabb feladataiddal. Arra azért figyelj, hogy ne akard magadat túltervezni és rövid időn belül túl sok kötelezettséget bevállalni!
 • TANULJ MEG NEMET MONDANI! Minden kollégád egy napon akar Veled megbeszélést szervezni? Fáradt vagy, de az ismerősöd még késő este is telefonál, mert nincs kinek kiöntenie a lelkét? Ha mindez már túl sok, mondj nemet! Az elején talán nehéz lesz, de ahogyan egyre tapasztaltabb leszel, már eltűnik belőled az összes lelkiismeret-furdalás a visszautasítás miatt.
 • TEDD FÉLRE AZ E-MAILEKET, A TELEFONT! Nem szükséges egész nap készenlétben állnod és elérhetőnek lenned mindenki számára! Különíts el 30-60 percet a délelőttödből, aztán ugyanennyit a délutánodból, amikor átnézed és megválaszolod az e-mailjeidet, a többi időt pedig szánd más feladatokra! Késő este nyugodtan kapcsold ki az okostelefonodat, Neked is kell egy kis én-idő!
 • CSINÁLJ MINDENT ÚGY, AHOGYAN NEKED A LEGJOBB! Amikor megtervezed a napjaidat, csináld úgy, hogy Neked a legjobb legyen! Persze vannak bizonyos kötelezettségek, amelyeket nem lehet kikerülni, mégis igyekezz az idődet úgy beosztani, hogy a végén Te jól érezd magadat!


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #lifecoach #businesscoach #időgazdálkodás #naptár #munkamagánélet #tippek #egyensúly