A motiváció ereje - avagy élvezz minden percet!

2019.02.24

Téged mi motivál a mindennapokban? Szereted, amit csinálsz vagy csak kényszerből, megszokásból teszed? És mi a helyzet az életmódváltással? Magad miatt kezdtél bele vagy van valaki, aki folyamatosan ott áll feletted és hajt előre, de Te nem élvezed? Tarts Velem ma, és beszéljünk egy kicsit a motivációról!


Sokan foglalkoztak már a témával, de az egyik leghitelesebb elemzés Edward Decitől és Richard Ryan-től származik. 2008-as önmegvalósítás modelljükben a motiváció különféle típusait veszik számba. Autonóm motiváció esetén saját akaratodból választasz egy adott tevékenységet, a kontrollált motiváció viszont külső kényszert feltételez. Általában autonóm motiváció miatt szeretnénk életmódot váltani, legalábbis ebben az esetben sokkal nagyobb a siker esélye.


Deci és Ryan 5 különböző motivációtípust különböztet meg:

1. BELÜLRŐL FAKADÓ MOTIVÁCIÓ: Azért váltok életmódot, mert az legbelülről jön. Szeretném megtenni, élvezem a mozgást vagy örömmel iszom meg a friss narancslét. Ebben az esetben szinte biztos, hogy célba érek.

2. INTEGRÁLT SZABÁLYOZÁS: Egy adott magatartástípus beépült az önképembe. Azaz a futás rajongójának, remek triatlonistának látom önmagamat.

3. AZONOSÍTOTT SZABÁLYOZÁS: Azért hódolok egy mozgásformának, mert egy számomra fontos cél eléréséhez segít hozzá, bár lehet, hogy annyira nem is élvezem. Például elmegyek kirándulni, hogy a vérnyomásom a helyére kerüljön.

4. INTROJEKTÁLT SZABÁLYOZÁS: Azért sportolok, mert tudom, hogy kell, bár semmi kedvem hozzá, csak el akarom kerülni a lelkiismeret-furdalás érzését. Lehet, hogy azért megyek el a funkcionális köredzés órára, mert a párom folyamatosan fricskáz, és szeretnék ennek véget vetni.

5. KÜLSŐ SZABÁLYOZÁS: Külső nyomásra edzek, csak azért, hogy ne büntessenek meg vagy megjutalmazzanak. Sok gyerek akad például, akik csak azért csinálják végig a testnevelésórákat, hogy ne szidják le őket. Ha ebből az okból kezdesz bele az életmódváltásba, szinte garantált a kudarc.


Ugye Te is látod, mekkora különbségek vannak a különféle motivációfajták között? Te melyik csoportba sorolnád magadat? Már élvezed a mozgást vagy egyelőre csak külső kényszer miatt csinálod? Szeretnéd motiváltan, tele örömteli pillanatokkal végigvinni az életmódváltásodat? Keress meg még ma, és szívesen segítek Neked!


Baráti üdvözlettel:

Vizdák Károly

életmódváltás, business & life coach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #lifestylechangecoach #lifecoach #motivation #deci #ryan #5types #selfdetermination #doitforyourself