A coaching szerepe a vallásban - avagy megfér-e a két fogalom egymás mellett?

2018.04.01

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek! A kereszténység legnagyobb ünnepének első napján egy igen aktuális témát hoztam Nektek: vajon milyen kapcsolatban van a coaching és a vallás? Megfér-e a kettő egymás mellett, erősítik egymást vagy esetleg az egyik teljes mértékben kizárja a másikat? Vajon miért van szükségük a lelki vezetőknek is coachokra? Tarts Velem, ma ezekre a kérdésekre kaphatsz választ!


A coach segítségével az ügyfél a coaching folyamat során elérheti kitűzött célját, felszínre kerülhet a benne rejlő potenciál. A coaching hasznos lehet az egyházak számára is, de egy esetben sem helyettesítheti Isten jelenlétét. Új utakat kínálhat, új lehetőségeket, új nézőpontokat a Krisztushoz és világához vezető úton.


Milyen alapokon nyugszik a coaching, illetve a különböző vallások? Alapvetően igen különbözőkön. A legtöbb egyházi vezető leghasznosabb eszköze a birtokukban lévő tudás és annak átadása a híveknek, a coach viszont ügyfele legértékesebb erőforrásait hozza felszínre, hogy ő önmagától jöjjön rá, mi számára a legkedvezőbb döntés, a következő lépés.


A coaching abban az esetben hozhat pozitív eredményeket, ha a coacholt személy testileg és lelkileg viszonylag egészséges, egy életében jelenleg jelen lévő kihívást szeretne megoldani és motivált a következő lépés megtevésére, csak valószínűleg nem tudja, mit tegyen. A lelkigondozás elsősorban fájdalmat átélő, válsághelyzetben lévő vagy jelentős változás előtt álló személynek nyújt fontos segítséget - ha viszont a lelki vezető jó coachtulajdonságokkal rendelkezik, nagyobb az esélye a lelki megnyugvásnak. Ha a megfelelő kérdéseket teszi fel, együtt feltárhatják, hol tart a hívő személy az életében, mi az, ami működik és mi az, ami nem, milyen változásokra lehet szükség.


A coach ügyfelei között egyaránt lehetnek nem vallásos és hívő személyek is, hiszen bárkinek szüksége lehet egy segítőre, akinek támogatásával célokat tűzhet ki és valósíthat meg. Maguknak az egyházi vezetőknek is hasznos lehet a coaching. Hogy miért? Kendal Drinkwine, a Vandebloemen Akadémia kutatója 11 pontban foglalta össze, miért lehet a lelki vezetőknek is szükségük coach-okra:

 • külső perspektívát kaphatnak
 • helyreállhat a munka-magánélet egyensúlyuk
 • kemény helyzetekben könnyebben eligazodhatnak
 • megkaphatják az adott fejlődési szakaszukban szükséges útmutatást
 • együtt célokat tűzhetnek ki
 • a lelki vezetők emberi problémák kezeléséhez kaphatnak megoldást
 • mások tapasztalatából tanulhatnak
 • biztatást és támogatást kaphatnak
 • a coach segítségével könnyebben szembenézhetnek a kihívásokkal
 • lehetőségük nyílik a tanulásra
 • megelőzhetik a kiégést.


Összességében: a coachingnak óriási hatása lehet az egyházra, és erejét nem szabad lebecsülnünk. A jövő coachainak és egyházi vezetőinek adott esetben együtt kell működniük, hogy a coachee-kat, a hívőket egymást erősítve támogathassák életük jobbá tételében, boldogságuk elérésében. Hiszen a cél mindenképpen közös: a boldog, kiegyensúlyozott, lelki javakban gazdag élet.


Vizdák Károly

business és life coach

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #coaching #religion #coachingforchurch #happyeaster