A coaching (mint) szerződés?

2018.04.30

COACHING SZERZŐDÉS. A fogalom első hallásra hivatalosnak tűnhet, de vajon mit is takar valójában? Mindennapi életünkben is rengetegszer szerződünk: pl. munkára, házasságra, lakásbérletre, titoktartásra... vajon milyen lehet egy coaching szerződés? Ma erre a kérdésre próbálok mindenki számára kézzelfogható választ adni.


MIÉRT FONTOS A COACHING SZERZŐDÉS?

A coachingban minden ülés elején szerződünk, a szerződéskötés keretében a felek tisztázzák az együttműködés kereteit. A coaching szerződés szabályokat, útmutatást biztosít. Biztonságot nyújt, elköteleződést jelképez és közös felelősségvállalást testesít meg.


MELYEK A LEGFONTOSABB ELEMEI?

A coaching szerződés legfontosabb elemei: a két szerződő fél, a szerződés tárgya, a felek jogai és kötelezettségei, a szerződés időtartama és határideje, etikai elemek, a nemteljesítés jogkövetkezményei, díjak és költségek, jogszabályokra való hivatkozások, aláírás.


MI AZ, AMIRE SOHA NEM SZERZŐDÜNK A COACHINGBAN?

Közvetlen pénzügyi bevétel növelése, személyiség megváltoztatása, belső elkötelezettség indukálása, motiváció, szaktudás fejlesztése, tanácsadás/pszichoterápia.


MI A COACHING SZERZŐDÉS HASZNA?

Kereteket ad, időt takarít meg, meghatározza a pénzügyi/jogi felelősséget.


COACHING SZERZŐDÉS VS. KOCKÁZATOK?

A szerződés segít az elhamarkodott döntések megelőzésében, tisztázza a jogi következményeket, kiiktatja a felesleges munkát mindkét fél számára.


ÍRÁSBAN VAGY SZÓBAN TÖRTÉNIK?

A coaching folyamat elején szükséges egy, az egész folyamatot átfogó írásbeli szerződés, emellett fontos, hogy minden ülés elején legyen egy szóbeli szerződés is az adott ülésre vonatkozóan.


COACHING SZERZŐDÉS: MEGBÍZÁSI VAGY VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS?

A coaching szerződés mindig megbízási szerződés, soha nem vállalkozási szerződés.


MI A COACH FELELŐSSÉGE A COACHING SZERZŐDÉSBEN?

Az ülés időben történő lezárása, szakmai, időbeli, folyamatbeli keretek tartása, etika mentén történő működés, a megállapodott cél felé haladás.


MELYEK AZ ÜGYFÉL (COACHEE) FELELŐSSÉGEI?

Prioritás biztosítása a coaching számára, elköteleződés, a probléma 'tulajdonlása', nyitottság, aktivitás a vállalásokkal kapcsolatosan, felelősségtudat, a célok és siker mércéjének meghatározása.

Remélem, a leggyakrabban felmerülő kérdésekre röviden sikerült választ adnom. Ha további részletek érdekelnek vagy szeretnél Velem dolgozni, keress bizalommal a 06302781905-ös telefonszámon vagy az info@karolyvizdakcoach.hu email címen!


Vizdák Károly

business és life coach

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #businesscoach #lifecoach #coachingagreement #framework #coach #coachee