A békéd benned van

2021.06.12

Belső béke. Sokszor nehéz megtalálni, viszont annál könnyebb elveszíteni. Egyensúly. Kiegyensúlyozottság. Belső nyugalom. Talán most így a nyár beköszöntével kicsit könnyebben megteremthetjük, mint az utóbbi néhány, sokak számára zűrzavaros hónapban. Te mit teszel azért, hogy minden este nyugodtan feküdhess le? Hogy önmagaddal harmóniában élhess? Ma megnézzük, mit is jelent a lelki béke, hoztam Neked pár jótanácsot, hogy megtaláld és megőrizhesd a belső egyensúlyodat. Ezen felül együtt áttekinthetünk néhány gyakorlati technikát, hogy Te is kiegyensúlyozottabban tölthesd a következő heteidet!


Sokféleképpen próbálták már meghatározni a belső egyensúly fogalmát. Önmagaddal békében vagy, ha:

· a boldogságot és megelégedettséget nem tárgyaktól és eredményektől várod, hanem a belső éneddel való újrakapcsolódásodtól

· sikeresen újra felfedezed önmagadat, és így saját magad legjobb változata leszel

· elengeded a felesleges fájdalmakat és aggodalmakat, amelyek megnehezítik a mindennapjaidat

· mindent elfogadsz, ami a Tiéd - az életedet, a karrieredet, a testedet, mindenedet, hogy jobb irányba változhass.


Nincs meg a belső egyensúlyod, ha:

· passzív vagy és hagyod, hogy az élet elhaladjon melletted

· túlságosan visszafogod önmagadat és nincs egy vidám perced sem

· elutasítod az új lehetőségeket és soha nem csinálsz új dolgokat

· nincs energiád semmire sem, túlságosan bátortalan vagy.


Mi segíthet a kiegyensúlyozottság megtalálásában és megőrzésében?

· Ha rendszeresen sportolsz: heti 150 perc közepes tempójú mozgás csodákat tesz.

· Sok időt töltesz a szabadban: az Exeteri Egyetem 20.000 fő részvételével készített 2019-es tanulmánya szerint legalább 2 óra a szabadban egy héten, és jelentős lépéseket tettél jólléted és egészséged érdekében.

· Jót teszel a társaiddal: tudományos kutatások bizonyítják, hogy ha így cselekedsz, akkor csökken a stressz-szinted, növekszik a várható élettartamod, jobban érzed magadat, boldogabban dolgozol, jót teszel a mentális egészségednek, boldogabb leszel és motiváltabb arra, hogy újra segíts másoknak.

· Meditálsz: a rendszeres meditálás segítségével kontroll alatt tarthatod a félelmeidet, könnyebben viseled a stresszt és megelőzheted a depressziót.

· Érzed az igazságot, hogy biztonságban vagy és szeretnek: még ha nem is mindig érzed így, Téged is van, akik(k) szeret(nek), soha ne feledkezz meg róluk!

· Elfogadod a dolgokat: nem mindig azon görcsölsz, hogy mi nem jó az életedben, hanem szembenézel azzal, amit ajándékul kaptál és próbálsz a jó dolgokra koncentrálni.

· Gyorsan elfelejted az áldozat magatartást: nem azon agyalsz, hogy Veled mindig csak rossz dolgok történnek, abbahagyod mások hibáztatását és nem gondolod azt, hogy a változás eredendően rossz.

· Nem próbálsz mindenkinek megfelelni: egyetlen személy van, akivel harmóniában kell lenned, az pedig nem más, mint önmagad.

· Nem törekedsz folyamatosan a tökéletességre: fogadd el, hogy soha senki és semmi nem tökéletes, miért pont Neked kellene annak lenned? Gordon Flett és Paul Hewitt, a téma két kiemelkedő kanadai kutatója közel 3 évtizedes pályafutásuk során megkülönböztették az öncélú, a másokkal szembeni és a társadalmilag elvárt tökéletességre való törekvést. Bármelyik uralkodik is el az életedben, változtatnod kell.

· Nem csinálsz a bolhából elefántot: vagy az angolszász kultúrában használt kifejezést használva vakondtúrásból hegyet. Te is sokszor nagyítasz fel apró dolgokat, és sokkal tragikusabbnak látod a helyzetet, mint az valójában? Nem vagy egyedül, de tudd, hogy ezen is felül lehet emelkedni.


És milyen gyakorlati technikákat alkalmazhatsz, hogy megőrizhesd belső békédet?

· Egy rövid időre hagyj abba mindent, ne gondolkodj és csak élvezd a csendet! Már napi 5 perc is rengeteg segíthet, akár felkeléskor, akár valamikor a nap folyamán.

· Tanuld meg értékelni az élet adta apróságokat! Gyakorold a mindfulness technikáit! Figyelj oda tudatosan a szádban lévő finom falatokra evés közben, csodálj meg egy festményt, a naplementét, vedd észre egy zeneszám szépségét!

· Írj hálanaplót! Ha mindennap összeírsz néhány dolgot, amiért hálás lehetsz az életedben, könnyebben észreveszed majd a pozitívumokat.

· Lélegezz mélyen! Lélegezd be és engedd ki a levegőt úgy, ahogyan Neked a legjobb érzés!

· Tanulj meg néhány jógagyakorlatot! Kérj meg egy jógaoktatót, hogy tanítson meg Neked néhány gyakorlatot, aztán csináld őket rendszeresen, minden nap!

· Használd a rendszeres megerősítéseket! Mindennap motiváld és irányítsd a tudatalattidat, hogy így könnyebben kialakíthass egy új szokást!

· Légy önmagad! Tartsd meg azokat a szokásaidat, amelyek valóban Hozzád tartoznak és engedd el azokat, amelyek már nem szolgálnak!


Remélem, Te is megtaláltad azt a pár jótanácsot, amelyek segítségével életed újra egyensúlyba kerülhet vagy egyensúlyban maradhat. A belső béke kialakítása fokozatosan, nem egyik napról a másikra történik, de soha nem késő belekezdeni. Lehetsz akár 21, akár 35 vagy 60 éves, soha nem késő visszatalálnod önmagadhoz! Te mit teszel ma, hogy harmonikusabbá váljon az életed?


Baráti üdvözlettel,

Vizdák Károly

életmódváltás & karriercoach

motivációs tanácsadó

www.karolyvizdakcoach.hu

#karolyvizdakcoach #életmódváltáscoach #lifecoach #belsőbéke #egyensúly #meglét #hiány #misegít #technikák #mindigvanremény